TÉMA

Ochranné pomůcky

Svět se potýká s horami zdravotnického odpadu, varuje WHO. Důvodem je pandemie

Kvůli pandemii covidu-19 zavalily svět hory zdravotnického odpadu vzhledem k obrovské globální spotřebě ochranných pomůcek, ale také kvůli očkování a masovému využívání jednorázových testů. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve zveřejněné zprávě uvedla, že jen z vyočkovaných osmi miliard dávek vakcín vzniklo 144 tisíc tun odpadu ve formě použitých stříkaček a jehel. Zároveň vyzvala, aby země věnovaly odpadu v souvislosti s pandemií větší pozornost a investovaly například do recyklovatelných pomůcek.
2. 2. 2022|

V pondělí přibylo více než 14 tisíc nakažených. Nemocnice v Kyjově vyhlásila stav postižení

V pondělí v Česku přibylo 14 480 potvrzených případů onemocnění covid-19. Je to dosud nejvyšší pondělní přírůstek. Před týdnem bylo skoro o tři tisíce nově nakažených méně. Vládní rada pro zdravotní rizika v úterý podpořila povinné očkování lidí nad 60 let. Do českých nemocnic míří další vojáci, například do Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Teplic nebo Ústí nad Labem. Nemocnice v Kyjově dokonce vyhlásila stav postižení, kapacita ARO je podle vedení téměř vyčerpaná. S rostoucím počtem nakažených přibývá také výjezdů záchranářů, na jihu Moravy zvažují proto traumatologický plán.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:08|
Události komentáře

Zásob ochranných pomůcek je dost, v březnu jich bylo třicet tisíc, teď šedesát milionů, uvedl Švagr

Učitelé mateřských, základních a středních škol, stejně jako nepedagogičtí pracovníci by měli od státu dostat deset respirátorů typu FFP2, což celkově činí téměř tři miliony kusů. O tento počet se tak sníží množství pomůcek, které se z rozhodnutí vlády převádějí z ministerstva vnitra do Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Její předseda Pavel Švagr v České televizi v pořadu Události, komentáře ale ujistil, že zásob je dost. Sklady se průběžně plní, zakázky na další pomůcky běží a situace je tak zcela odlišná než na jaře, zdůraznil.
6. 10. 2020|

Stát dodá respirátory a roušky starším občanům. Přes víkend je připraví, začátkem týdne rozešle

Obálky s ochrannými pomůckami proti šíření koronaviru začne Česká pošta doručovat seniorům začátkem příštího týdne. Podle rozhodnutí vlády dostane každý obyvatel narozený před rokem 1961 pět roušek a jeden respirátor. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) chce přitom navrhnout, aby ochranné prostředky dostali i zdravotně postižení lidé. Česká pošta zdravotnický materiál už od čtvrtečního rána rozváží do třídíren.
10. 9. 2020|
Interview ČT24

Superhrubou mzdu budeme moci ještě prodiskutovat, řekl Hamáček v souvislosti s výdaji na zvládání pandemie

Pokud se výrazně zhorší epidemiologická situace, má Česká pošta doručit seniorům do tří dnů respirátory. Podobný slib občanům už tu přitom byl, rouška ale nepřišla. Ministrovi vnitra a šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi, který byl hostem Interview ČT24, srovnání současného a jarního příslibu nepřijde úplně fér. Doba na začátku roku prý byla úplně jiná. Vicepremiér mluvil také o znovuzavedení nouzového stavu a o tom, zda není nevhodné rušit superhrubou mzdu, když může pandemie Českou republiku stát ještě velmi mnoho peněz.
7. 9. 2020|

Obličejové štíty před šířením koronaviru nechrání, ukázal výzkum. Špatně dopadly i masky s výdechovým filtrem

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádí, že obličejové štíty neposkytují dostatečnou ochranu před šířením nového koronaviru. Nyní s důkazem jejich nedostatečné účinnosti přišli také fyzici z Floridy.
2. 9. 2020|

Státní rezervy nakupují první pomůcky do skladů. Ministři ubezpečují, že zásob je dost

Správa státních hmotných rezerv je před podpisem první části zakázek na dodání ochranných zdravotnických pomůcek. Konkrétně jde o dodání 2800 filtrů do respirátorů FFP3, zhruba 356 tisíc návleků na obuv, 200 tisíc výtěrových sad a asi 2,4 milionu vyšetřovacích rukavic. Předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr řekl ČT, že jí nyní ochranné pomůcky ve skladech chybí. Ministři ale ubezpečují, že prostředků je dost, disponuje jimi například resort vnitra.
24. 7. 2020Aktualizováno24. 7. 2020, 12:59|

Doba plastová v pandemii sílí. Vývojáři vymýšlejí rozložitelné pomůcky

Pandemie koronaviru má výrazně negativní dopad na životní prostředí: zvýšila se totiž spotřeba jednorázových plastů v běžném životě i v nemocnicích a sociálních zařízeních. Jedna britská firma se proto zaměřila na vývoj štítů z rozložitelného materiálu.
12. 7. 2020|
Interview ČT24

Zahájili jsme kontrolu státních nákupů během pandemie, proces je ale pomalý, říká šéf NKÚ

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala se v Interview ČT24 vyjadřoval k hospodaření státu během pandemie. Velkým tématem jsou státní nákupy během nouzového stavu. „Je to jen jedna z kontrol, kterou provádíme. Nepochybně je ale velmi významná, hodně se o ní diskutuje. Otázka je, zda stát postupoval správně a zda nakupoval za adekvátní ceny,“ komentuje Kala.
11. 6. 2020|

Jermanová podle Babiše trestním oznámením zastínila své úspěchy

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) podle svého stranického šéfa Andreje Babiše trestním oznámením kvůli zprávám o nedostatku ochranných pomůcek zastínila svou práci v čele kraje. Babiš uvedl, že trestní oznámení nepovažuje za dobrý způsob řešení. Podobně se vyjádřil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
29. 5. 2020Aktualizováno29. 5. 2020, 18:52|

Záchranářka, jejíž dopis hejtmance řeší policie, od záchranné služby odchází

Otevřený dopis záchranářky o nedostatku ochranných pomůcek ve středních Čechách z letošního března řeší policejní odbor pro boj s extremismem. Krajský úřad podal trestní oznámení, neuvádí ale na koho. Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík se od oznámení distancoval, autorka dopisu nyní od záchranky odchází.
26. 5. 2020|