TÉMA

Pečovatelé

Sněmovna neprojednala zvýšení příspěvků na péči, koaliční většina zamítla návrh programu schůze iniciované hnutím ANO

Poslanci po méně než hodině ukončili debatu o příspěvcích na péči, opoziční klub hnutí ANO neprosadil tento jediný bod mimořádné schůze, kterou sám inicioval. Ministerstvo práce a sociálních věcí je totiž i tak hodlá nejpozději v polovině roku zvyšovat, což šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) zopakoval i na plénu.
19. 1. 2024Aktualizováno19. 1. 2024, 16:32|

Pandemie ve světě: Němečtí poslanci schválili povinné očkování proti covidu pro zdravotníky

Nejpozději k 15. březnu 2022 musí být zdravotníci, pečovatelé a záchranáři v Německu očkovaní proti nemoci covid-19, případně být z infekce vyléčeni. Rozhodli o tom poslanci Spolkového sněmu, kteří výjimku udělili pouze osobám, které ze zdravotních důvodů vakcinovány být nemohou. Izrael prodloužil přísná cestovní omezení včetně zákazu vstupu cizincům do země.
10. 12. 2021|

Přednostně dostávají vakcínu i lidé pečující o děti s Downovým syndromem, nárok má ale jen jeden člen rodiny

Na očkování proti koronaviru se mohou registrovat lidé dlouhodobě pečující o chronicky nemocné a mentálně postižené. Jsou mezi nimi i rodiče, kteří se starají o děti s Downovým syndromem a kteří takovou možnost požadovali hned po spuštění očkování. Jako pečovatel se podle ministerstva ovšem počítá jen jedna osoba v rodině. Rodiče dětí s chronickým onemocněním upozorňují, že pouze jeden naočkovaný člen domácnosti dítě neochrání.
21. 5. 2021|

Johnson otočil, zdravotníci z ciziny si nebudou muset připlácet na péči

Britská vláda nakonec udělí zdravotníkům a pečovatelům výjimku u příplatku na služby státního zdravotnictví (NHS), který musí platit přistěhovalci ze zemí mimo Evropský hospodářský prostor. Krok byl oznámen jen den poté, co premiér Boris Johnson při poslaneckých interpelacích hájil stávající plošné opatření. Kromě opozičních labouristů se ale proti němu postavili i někteří poslanci z jeho vlastní Konzervativní strany a Johnson nyní pověřil příslušná ministerstva úpravou režimu.
21. 5. 2020|