TÉMA

Akciový trh

Ropa je kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy nejvýš za 14 let. Vyskočila i cena plynu

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a Spojených států poblíž maxima z roku 2008. V prvních několika minutách pondělního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 dolaru a WTI na 130,50 dolaru. Růst cen je znát také na čerpacích stanicích v Česku. Rychle roste také cena plynu, ta pro evropský trh v pondělí poprvé vystoupala na 345 eur (8900 korun) za megawatthodinu (MWh), i cena zlata. Ukrajina navíc zavádí kvóty na vývoz některých zemědělských produktů.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 18:13|

Akciím v USA se dařilo. Dow Jonesův index poprvé překonal hranici 35 tisíc bodů

Akcie ve Spojených státech v pátek rostly čtvrtý den po sobě. Všechny tři hlavní indexy uzavřely obchodování na rekordu. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,68 procenta a poprvé v historii přesáhl 35 tisíc bodů. Na rekord se dostal až v posledních minutách obchodování. Investoři měli náladu nakupovat díky dobrým zveřejňovaným kvartálním hospodářským výsledkům firem.
23. 7. 2021|

Dow Jonesův index zavřel poprvé od února na rekordu. Akciím v USA pomohly zprávy o vakcíně firmy Moderna

Americké akcie v pondělí posílily vlivem zprávy o vakcíně americké společnosti Moderna. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, zavřel poprvé od února na rekordu. Jako poslední ze tří hlavních indexů amerického trhu s cennými papíry tak smazal ztráty, které přivodila pandemie covidu-19.
16. 11. 2020|

Americké akcie zažily nejhorší týden od března. Sráží je nejistota kolem pandemie a blížící se volby

Americké akcie zaznamenaly v tomto týdnu nejvýraznější týdenní pokles od letošního března, napsala agentura Reuters. Na trhu nyní panuje nejistota kvůli rostoucímu počtu nových případů nákazy koronavirem a blížícím se prezidentským volbám ve Spojených státech.
30. 10. 2020|

Pokles českých akcií téměř o 23 procent je jeden z nejhorších na světě

České akcie za tři čtvrtletí klesly podle indexu PX téměř o 23 procent. Byly tak ve světě jedny z nejhorších, shodli se analytici oslovení ČTK. Nejziskovější byly na pražské burze akcie výrobce antivirových programů Avast. Největší propad zaznamenaly akcie Erste Group. Loni stouply tuzemské akcie o 13 procent.
1. 10. 2020|
Skandál Volkswagenu

Nejvyšší manažeři Volkswagenu se dohodli na urovnání obvinění z manipulace s akciemi. Zaplatí devět milionů eur

Šéf automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess a předseda dozorčí rady Hans Dieter Pötsch se dohodli na ukončení trestního řízení kvůli možné manipulaci s akciovým trhem výměnou za platbu devíti milionů eur (247,3 milionu korun). Podle agentury DPA to oznámil mluvčí dozorčí rady Volkswagenu. Oba byli obviněni loni v září.
19. 5. 2020|