TÉMA

Mokřad

Potrubí mělo Sedmihorské mokřady vysušit, nyní jsou ostrůvkem vláhy v krajině

Horko poslední doby nešponuje teploty jen ve městech, slunce rozpálí i krajinu, když v ní chybí voda. Území Česka čelilo odvodňování víc než sto let. Teď je snaha vláhu do přírody vrátit. Důkazem jsou i Sedmihorské mokřady v Českém ráji.
5. 8. 2022|

Na Šumavu se vrací voda. Národní park za dva roky obnovil rašeliniště na 700 hektarech

Národní park Šumava obnovil za dva roky mokřady na ploše sedm set hektarů. Projekt zahájený koncem roku 2018 je přesně v polovině. Celkem plánuje obnovit čtyřicet sedm rašelinišť a pramenišť s plochou přes dva tisíce hektarů, čtyři lokality jsou v Bavorském lese. Projekt za sto padesát milionů korun podporuje evropský program LIFE a ministerstvo životního prostředí.
28. 12. 2021|

Divocí exmoorští koně pomáhají přírodě už na šesti místech Česka. Prohánějí se i Janovským mokřadem

Tři mladí hřebci divokých exmoorských koní se ve středu přestěhovali do nové přírodní rezervace Janovský mokřad vedle dálnice D5 u Nýřan na Plzeňsku. Rezervaci v cenném území vyhlásil na jaře Plzeňský kraj, který se podílel na převozu koní z rezervace u Rokycan. Zřejmě na začátku nového roku přibydou do Janovského mokřadu dvě mladé jalovice praturů. Původně měly být vypuštěny ve středu, v milovické rezervaci ochranářské organizace Česká krajina se je ale zatím v úterý nepodařilo odchytit.
9. 12. 2021|

Ohrožené vodouše zachraňují jihomoravské mokřady. Na dvanácti zahnízdili

Na dvanácti polních mokřadech na jižní Moravě zaznamenali ornitologové zahnízdění kriticky ohroženého vodouše rudonohého. V České republice hnízdí podle odhadů jen maximálně čtyřicet párů.
18. 5. 2020|