TÉMA

Zámek Opočno

Cenné sbírky Colloredo-Mansfeldů zůstanou na zámku Opočno, stát si část vypůjčí

Obrazy, zbraně a další věci ze sbírek zámku v Opočně na Rychnovsku, které soudy po mnohaletém sporu v restitučním řízení vydaly potomkům šlechtického rodu Colloredo-Mansfeldů, zůstanou na zámku. Ten bude nadále ve vlastnictví státu. Kristina Colloredo-Mansfeldová a její bratranec Jeroným se dohodli s Národním památkovým ústavem, že část mobiliáře a rodových sbírek státu pronajmou.
21. 6. 2023|

Reportéři ČT: Zámek Opočno zůstává státu, cenné sbírky v něm ale patří rodu Colloredo-Mannsfeldů

Třicet let se rod Colloredo-Mannsfeldů soudil se státem o zámek Opočno, který mu nejdříve sebrali nacisté a posléze i komunisté. V komplikovaném sporu soudy už před lety rozhodly, že zámek zůstane ve vlastnictví státu. Nyní ale přišel nový verdikt. Rodině se vrátí významná část cenných opočenských sbírek v hodnotě půl miliardy. Na jedné z nejnavštěvovanějších českých památek tak nastává paradoxní situace. Zatímco budova patří státu, její unikátní vybavení původním vlastníkům. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
16. 5. 2023|

Odvolací soud rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí rozhodl, že vydá část mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. Potvrdil tak rozsudek okresního soudu z roku 2006. V souboru předmětů je cenný kočár, sbírka obrazů a několik tisíc dalších předmětů, například historické zbraně či nádobí. Hodnota je ve stovkách milionů korun. Rozsudek je pravomocný.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 15:51|

Pardubický odvolací soud uznal část nároků Colloredo-Mansfeldů na mobiliář z Opočna

Odvolací soud v Pardubicích uznal nárok Colloredo-Mansfeldů na vydání části mobiliáře zámku Opočno. Konkrétní předměty bude teprve nutné určit. Soud uznal nároky potomků knížete Josefa Colloredo-Mannsfelda narozeného roku 1866. Zamítl další část požadavku na vydání předmětů, které dřív náležely Josefu Colloredo-Mannsfeldovi narozenému v roce 1910. Řízení bylo obnoveno rozhodnutím Ústavního soudu.
23. 6. 2022|

Zámek Opočno zůstane státu, rozhodl Ústavní soud

Zámek Opočno na Rychnovsku zůstane státu. Ústavní soud zamítl stížnost dcery posledního šlechtického majitele zámku Kristiny Colloredo-Mansfeldové. Spor o vydání trval skoro 29 let. V poslední stížnosti poukazovala Colloredo-Mansfeldová na údajně rasový motiv perzekuce rodiny, podle soudu se to ale s dostatečnou jistotou neprokázalo. Vyhlášení nálezu se Colloredo-Mansfeldová nezúčastnila, nedostavil se ani její právní zástupce.
19. 5. 2020Aktualizováno19. 5. 2020, 19:24|