TÉMA

Česká rada dětí a mládeže

Zájem o dětské kroužky navzdory zdražování roste. Rodiče mohou získat příspěvek

Některé domy dětí a mládeže evidují rostoucí zájem o kroužky navzdory jejich zdražování – většinou se ceny zvedly o stokoruny. S novým školním rokem můžou rodiče stále získat příspěvky na aktivity pro děti. Rodinám v tísni pomáhá také projekt „Darujme kroužky dětem“, který na pololetí přispívá dva tisíce.
28. 10. 2023|

Po Mynářovi Vohralíková. Budoucí šéfka hradní kanceláře má zkušenosti ze Senátu, Úřadu vlády i ministerstev

Jednou z nejbližších spolupracovnic nově zvoleného prezidenta Petra Pavla se stane Jana Vohralíková. Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky nahradí Vratislava Mynáře, který je v této funkci v době působení Miloše Zemana. Vohralíková pochází z rodiny pronásledované komunisty, v minulosti působila například na ministerstvu kultury, nyní je vedoucí Kanceláře Senátu.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 15:13|

Ředitelé by měli mít právo sami školu zavřít, řekl Gazdík

V českých školách je nejvíce nakažených dětí koronavirem z celé Evropské unie. Jedním z důvodů je podle místopředsedy hnutí STAN a navrženého ministra školství Petra Gazdíka nefunkční trasování hygieniků. Ředitelé škol by podle něj měli mít pravomoc zařízení na nějakou dobu uzavřít a děti poslat domů. S tím souhlasí i prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Ten upozornil, že učitelé jsou vyčerpaní a nestíhají.
3. 12. 2021|

Vedoucí dětských oddílů mohou získat od letoška pět dnů dovolené navíc

Pět dnů dovolené navíc mohou od letoška využít dobrovolníci, kteří působí jako vedoucí dětských oddílů. Podmínkou je, aby s dětmi soustavně pracovali minimálně rok. Jejich zaměstnavatelé mohou o refundaci mzdy požádat správu sociálního zabezpečení.
8. 8. 2021|

Další rozvolnění restrikcí přijde skoro o týden dřív, než se plánovalo, schválila vláda

Kvůli úpravě testování na dětských táborech posunula vláda už na 26. červen soubor rozvolnění plánovaný původně na 1. červenec. O rozhodnutí informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Týká se to například maloobchodu a služeb, ale uspíší se tak podle něj i rozvolnění v kultuře a na hromadných akcích. Vláda také schválila, že pro lidi, kteří se očkovali proti covidu vakcínami schválenými Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) ve třetích zemích, budou platit stejné podmínky jako pro občany očkované v Česku. Týká se to občanů Česka a zemí Evropské unie.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 20:20|

Na letní tábor budou dětem nakonec stačit i PCR testy udělané sedm dní před začátkem

Pravidla pro testování před letními tábory se opět mění a vrací k původnímu návrhu. PCR testy bude možné si udělat až sedm dní před nástupem a během pobytu už další nebude nutný. Antigenní testy bude třeba opakovat nejpozději po sedmi dnech. Ministerstvo zdravotnictví změnu oznámilo po úterní kritice ze strany pořadatelů táborů.
16. 6. 2021|

K očkování se mohou hlásit všichni nad 16 let. Covid v Česku slábne, Němci přestanou vyžadovat test

Do Německa bude od neděle možné cestovat z Česka bez omezení. Po vyřazení země ze seznamu rizikových zemí nebude nutný ani test na covid-19. Epidemická situace v ČR se stále zlepšuje, týdenní incidence na sto tisíc obyvatel klesla již na 24. Ve čtvrtek laboratoře potvrdily v celé zemi 430 případů koronaviru. Je to o 75 méně než před týdnem a zároveň nejmenší čtvrteční přírůstek od konce srpna. Od půlnoci se také spustila registrace pro lidi ve věku od 16 do 29 let.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 20:06|

Do stanu s testem, aktivity mimo sport s rouškou? Letní tábory neznají přesná omezení

Na letní tábory se podle provozovatelů chystá až 300 tisíc dětí, tedy podobný počet jako před pandemií. Pravidla pro organizování táborů se zatím rýsují. Podmínky pro ně by měly být podobné jako loni, přibude ale například povinnost vstupních testů. Naopak by už nemusela platit omezení v počtech dětí či zapojení do práce v kuchyni.
23. 5. 2021|

O víkendu odstartovaly první letní dětské tábory. Omezují je hygienická opatření i velká voda

Na některých místech v Česku už začaly letní dětské tábory. Povolené jsou od 27. června za přísných hygienických opatření proti šíření koronaviru, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví. Na táboře už jsou například děti ve Strachotíně u Nových Mlýnů, odjeli i mladí turisté z České Lípy. Pětačtyřicet dětí z tábora na Havlíčkobrodsku už ale museli hasiči preventivně evakuovat kvůli stoupající hladině řeky Doubravy.
29. 6. 2020|

Letní tábory můžou začít už na konci června. Cenu testů na covid-19 bude stát regulovat

Pokud se nezmění epidemiologická situace, mohou dětské letní tábory začít už od 27. června; zástupci organizátorů se na tom dohodli s hygieniky. Ministerstvo zdravotnictví také stanoví maximální cenu testu na covid-19 pro samoplátce a správní úřady.
14. 5. 2020Aktualizováno14. 5. 2020, 21:22|