TÉMA

Žďárské vrchy

Větrná elektrárna a roubenky nejdou dohromady, tvrdí obyvatelé František a sepsali petici

Ve Františkách u Krouny na Chrudimsku by podle projektu měla vyrůst jedna z dosud největších větrných elektráren v Česku. Místní obyvatelé ale proti ní sepsali petici. Bojí se poškození rázu krajiny a místa.
28. 8. 2023|

Ve Žďárských vrších se zhruba po dvou stech letech narodila vlčímu páru mláďata

V chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy se v květnu narodila vlčata. Už se nepohybují jen okolo nory, zachytily je fotopasti. Jejich otec pochází z Polska a je opatřen telemetrickým obojkem, který umožňuje sledovat jeho pohyb i chování. Vlci ve Žďárských vrších nežili takřka dvě stě let, teď je šance, že se zde jejich populace rozšíří. O narozených mláďatech v tiskové zprávě informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 20:16|

Lesní bary lákají turisty, ale i zloděje. Policisté už jednoho dopadli

Obliba samoobslužných barů v přírodě stoupá. Možnost občerstvit se uprostřed louky, lesa nebo na jiném odlehlém místě využívá stále více lidí, bohužel však i zlodějů. Bary bez obsluhy jsou pro ně snadným terčem. Často si odnášejí nejenom kasičky s penězi, ale i veškeré vybavení baru.
6. 8. 2023|

Svratka u Herálce se vrátila do původního koryta. Je téměř o kilometr delší

Řeka Svratka u Herálce na Žďársku znovu protéká v meandrech podmáčenými loukami. Povodí Moravy vrátilo část kdysi napřimovaného toku do původního koryta. Řeka se tak prodloužila o necelý kilometr. Součástí revitalizace byla také výstavba nových kamenných zídek, které budou obec lépe chránit při povodních.
15. 3. 2023|

V protektorátu působilo asi 250 sovětských výsadkových skupin. Informace o nich zůstávají v Rusku

Do květnového povstání proti německé okupaci českého území se na konci druhé světové války zapojili parašutisté vyslaní z Velké Británie i Sovětského svazu. Přesný počet sovětských skupin, které v protektorátu operovaly, však dosud není známý. Informace i nadále zůstávají v uzavřených vojenských archivech v Rusku.
6. 5. 2020|