TÉMA

Tetřev hlušec

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

Modrý sloup zůstane turistům nepřístupný. Klíčový je tetřev

Ani po desítkách let žádostí obcí na Šumavě se turistům z české strany neotevře hraniční přechod Modrý sloup. Vedení národního parku navrhovalo otevření stezky Luzenským údolím, pokud se rozšíří klidové území rezervace a neohrozí to populaci tetřeva hlušce. Ministerstvo životního prostředí ale s takovým návrhem nesouhlasí, a to i proto, že podle něj park daná území dosud nemá vymezená. Řízení o zpřístupnění hraničního přechodu proto zastavilo.
16. 12. 2022|

Průlomové rozhodnutí na Šumavě. Pro turisty se otevře hraniční přechod Modrý sloup

Hraniční přechod Modrý sloup na Šumavě se otevře turistům. Průlomové rozhodnutí ve čtvrtek vydala státní správa národního parku. O zpřístupnění cesty Luzenským údolím usilují na Šumavě už od devadesátých let. Zatímco z Bavorska je přechod přístupný, na české straně byly zatím veškeré snahy o otevření marné. Hlavním důvodem je ochrana tetřeva hlušce, který se v oblasti vyskytuje.
16. 6. 2022|

Mnozí turisté v přírodě nedbají pravidel. Ruší zvířata, kterým hrozí úhyn, varuje mluvčí šumavského parku

Opatření proti šíření koronaviru zahrnují mimo jiné omezení kolektivních sportů nebo uzavření posiloven. Lidé proto častěji vyrážejí do české přírody. Jak ale ukazují mnohé případy, v chráněných oblastech se často nechovají podle pravidel. Odhazují odpadky a nedodržují ani klidové zóny v národních přírodních rezervacích.
5. 1. 2021|

Hluk tetřevům nesvědčí. Na beskydský vrch Travný se proto turisté pět let nepodívají

Kvůli hnízdícím tetřevům se od 1. května na pět let turistům uzavře beskydský vrch Travný. Aby měli téměř vyhynulí ptáci na vrchu klid, zruší se všechny turistické značky, které na něj vedou. Populaci tetřeva hlušce se do Beskyd snaží vrátit ochranáři umělým odchovem.
30. 4. 2020|