TÉMA

Chladno

Česko má za sebou další mrazivou noc. Podle meteorologů bude chladné počasí pokračovat

Chladné počasí bude v Česku pokračovat i v druhé polovině týdne. Meteorologové varují před mrazy na západě území. Ve středu se zejména na východě přidá sněžení. Na horách napadne až deset centimetrů sněhu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Sníh bude mokrý a těžký a může lámat větve stromů, na horách se zhorší sjízdnost vozovek. Mrazivá byla také na většině míst v Česku noc z pondělí na úterý. Kromě jižní Moravy a jižních Čech se teplota pohybovala od minus sedmi do minus jednoho stupně Celsia. Někde ale teploty klesly i pod minus deset stupňů. Největší mráz byl na Rolavě na Sokolovsku, kde naměřili minus 15,7 stupně Celsia.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 18:52|

Medardova kápě letos kape dlouho. Za zimu a déšť může jet stream

Velmi teplé a často i suché počasí první poloviny letošního léta vystřídalo po 20. červenci počasí vlhčí a postupně také chladnější. Na většině území bylo zatím posledním tropickým dnem pondělí 24. července. Od té doby je ve střední Evropě chladno – pro spoustu lidí nečekaně.
9. 8. 2023|

Rusko chce donutit Ukrajinu investovat do infrastruktury namísto ofenzivy

Ruské útoky mají za cíl donutit Ukrajinu, aby místo do protiofenzivy investovala více do ochrany infrastruktury, uvedli ve svém pravidelném hodnocení války na Ukrajině američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW). Jen během soboty Moskva vypálila zejména na energetické objekty čtyřicet raket a vyslala 16 dronů. Bez proudu se po útocích ocitlo 1,4 milionu domácností.
23. 10. 2022|

Po víkendu bude až 24 stupňů, poté můžeme opět očekávat ochlazení

Po poměrně chladném víkendu se oteplí, teploty v úterý vystoupí až na 24 stupňů. Následně dorazí do republiky studená fronta, kterou může na některých místech provázet déšť, přeháňky a ojediněle i bouřky, teploty zůstanou pod 20 stupni. V nadcházejících čtyřech týdnech nevybočí teploty ani srážky z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z týdenní předpovědi a měsíční prognózy počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
25. 4. 2020|