TÉMA

Vladimir Medinskij

Rusové přepsali vlastní dějiny. V nové učebnici lžou o invazi na Ukrajinu a brojí proti Západu

Až v září začne vyučování, ruští středoškoláci obdrží nové učebnice dějepisu přepsané tak, aby obsahovaly Kremlem schválené příběhy o „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině a rivalitou se Západem. Jde o další krok režimu, který chce formovat názory mladší generace o válce a postavení Ruska ve světové politice.
14. 8. 2023|

Británie a Německo avizují další protiruské sankce

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli podle agentury Reuters prohlásil, že západní spojenci se v nejbližších dnech dohodnou na dalších sankcích proti Rusku. O nových postizích hovořil i britský premiér Boris Johnson. Jsou reakcí na masakry civilistů, které oznámila Ukrajina. Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij popřel sobotní tvrzení Kyjeva, že příprava dohody mezi Ruskem a Ukrajinou pokročila natolik, aby o dokumentu mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj.
3. 4. 2022Aktualizováno3. 4. 2022, 20:47|

Ukrajina je podle Zelenského připravena jednat o neutralitě

Ukrajina je podle svého prezidenta připravena jednat o neutralitě a bezjaderném postavení, pokud jí budou uděleny reálné záruky bezpečnosti. Volodymyr Zelenskyj to uvedl v prvním rozhovoru s ruskými novináři. Další kolo jednání o uzavření příměří mezi Kyjevem a Moskvou začne podle ukrajinského vyjednávače už v pondělí v Turecku. Podle vedoucího ruské delegace proběhne od úterý do středy. Prezidenti Ruska a Turecka se dohodli, že místem jednání bude Istanbul, napsala agentura Anadolu, informace o termínu neupřesnila.
27. 3. 2022Aktualizováno27. 3. 2022, 23:14|

Kremelský poradce Medinskij sepsal seznam údajných pachatelů, kteří odstranili Koněvovu sochu

Kremelský poradce a exministr kultury Vladimir Medinskij předal ruským vyšetřovatelům jmenný seznam lidí údajně odpovědných za odstranění pomníku maršála Ivana Koněva v Praze. Medinskij to podle agentury TASS řekl při virtuální přednášce pro studenty moskevské diplomatické akademie (MGIMO). Kdo je na seznamu uveden, neprozradil. Podle dřívějšího vyjádření české diplomacie je případné stíhání podle ruského zákona spojené s odstraněním sochy nepřípustné a případný rozsudek nevymahatelný.
24. 4. 2020Aktualizováno24. 4. 2020, 18:45|