TÉMA

Kavárny

Končí tištěná podoba rakouských novin Wiener Zeitung. V létě by oslavily 320. výročí založení

Nejstarší stále vycházející denní noviny světa Wiener Zeitung přestanou vycházet ve své tištěné podobě. Od 1. července bude více než tři století starý rakouský list publikovat obsah jen on-line. O jeho konci už na jaře rozhodl tamní parlament. Opozice ani novináři s krokem nesouhlasí a považují ho za potírání svobodné žurnalistiky s velkou historickou tradicí.
16. 6. 2023|

Gastro stále strádá. V centrech měst restauracím scházejí turisté

Zhruba desetina restaurací podle Svazu obchodu a cestovního ruchu skončila v důsledku pandemie a restrikcí. Majitelé podniků zejména v centrech měst bojují s nedostatkem turistů, kteří jsou často ochotni víc utrácet. I když se nyní část strávníků vrací, je jich stále méně než před vypuknutím nákazy.
13. 6. 2021|

V Polsku se otevřely restaurace i posilovny

Polsko zažívá první víkend s dalším výrazným rozvolněním. Otevřely se vnitřní prostory restaurací a kaváren nebo posilovny. V pondělí přejdou základní i střední školy z rotační výuky na prezenční. A turisticky oblíbené cíle v Polsku doufají, že vyrovnají ztráty z uplynulých měsíců.
29. 5. 2021|

Evropa opět zpřísňuje. Itálie zavádí roušky venku, Slovensko chce omezit vstup pro Čechy

Přísnější opatření proti šíření covidu-19 platí od čtvrtka mimo jiné v Itálii, kde se musí začít nosit roušky i venku v blízkosti lidí z jiné domácnosti. Bruselský region na měsíc zavře kavárny a bary, podobně jako to už od úterka udělala Paříž. Zpřísnění protikoronavirových opatření projedná i švédská vláda. Slovenský premiér Igor Matovič uvažuje o dalším omezení vstupu Čechů do země.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 16:20|

V Brně vymýšlejí bezpečné „zahrádky“. Mají pomoci restauracím bez lidí i firmám bez práce

S návrhem na pomoc zavřeným restauracím a kavárnám přišla brněnská iniciativa Gastro žije! V Brně tento týden představila prototyp posezení, které by mělo umožnit jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády. Autoři by rádi pro tento projekt získali podporu od státu i města. Pomohl by navíc podle nich i firmám, které nemají momentálně zakázky a chtěly by se zapojit do výroby.
12. 4. 2020|