TÉMA

Olivier Véran

Francie přijme loď s migranty, která měla původně zakotvit v Itálii. Chování Říma je nepřijatelné, tvrdí Paříž

Francouzské úřady po sporech s Římem umožní humanitární lodi Ocean Viking s 230 migranty na palubě, aby zakotvila v přístavu v Toulonu na jihu země. Oznámil to ministr vnitra Gérald Darmanin. Ten také kritizoval přístup italských úřadů, které neumožnily lodi zakotvit ve svých přístavech, ačkoliv se loď původně nacházela v italských vodách. Francouzská vláda také uvedla, že pozastavuje plán přijetí 3500 žadatelů o azyl z Itálie, na němž se s Římem dohodla v létě. Italský ministr vnitra Matteo Piantedosi označil francouzskou reakci za „naprosto nepochopitelnou“.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 21:09|

Ve Francii se stávkuje, k celonárodnímu protestu se přidali i úředníci či dopravci

Francii částečně ochromila celonárodní stávka pořádaná hned několika odborovými svazy. Zasáhla hlavně dopravu, ale připojili se i učitelé, úředníci nebo pečovatelské domy. Všichni požadují zvýšení platů kvůli vysoké inflaci. Pokračují i stávky zaměstnanců v ropném průmyslu, které způsobily nedostatek pohonných hmot.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 20:28|

Pandemie ve světě: Itálie zpřísnila, obavy dále vyvolává omikron

Vstup do italských restaurací, kin či diskoték mají nově povolen jen očkovaní nebo ti, kteří nemoc prodělali. Německé ministerstvo zdravotnictví povede lékař a epidemiolog Karl Lauterbach, který by měl pomoci zavést povinné očkování. Francie se připravuje na vrchol páté vlny. Dle Ursuly von der Leyenové darovala EU na 350 milionů dávek vakcíny chudším zemím. Brazilský prezident Jair Bolsonaro chce omezit používání covidových certifikátů. V USA se dál šíří varianta omikron, ve Francii a Anglii se šíři již komunitně. V JAR se kvůli ní připravují nemocnice na další vlnu onemocnění.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:39|

Pandemie ve světě: Putin zůstává kvůli nákaze v izolaci, Slovensko zpřísní opatření

Ruský prezident Vladimir Putin sdělil, že v jeho okolí onemocněly covidem-19 desítky lidí, a proto zůstane ještě několik dní v izolaci. Slovensko kvůli zhoršující se epidemické situaci od příštího týdne zpřísní opatření v dalších regionech. V nejnižším stupni epidemického rizika tak zůstanou už jen čtyři ze 79 okresů. Francouzští zdravotníci, kteří odmítli povinné očkování proti koronaviru, mají neplacené volno. Část z nich se už rozhodla podat výpověď.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 13:01|

Francie stále nedosáhla vrcholu epidemie nemoci COVID-19, hlásí přes deset tisíc úmrtí

Hovořit o uvolňování opatření v boji proti koronaviru není dle francouzského ministra zdravotnictví Oliviera Vérana na místě, protože v zemi epidemie ještě není na vrcholu. Francie má podle posledních údajů z úterý přes deset tisíc úmrtí na COVID-19. Co do počtu obětí je nyní Francie čtvrtou nejhůře postiženou zemí po Itálii, Španělsku a USA.
7. 4. 2020Aktualizováno7. 4. 2020, 20:23|