TÉMA

Vitebsk

V Minsku opět demonstrovalo nejméně sto tisíc lidí, přes čtyři stovky z nich policisté zatkli

V mnohých běloruských městech pokračují demonstrace proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. V Minsku se podle médií k „Pochodu hrdinů“ sešlo přinejmenším sto tisíc lidí, podobně jako předchozí neděle. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie oznámila, že jen v Minsku zadržela přes čtyři sta protestujících, informace o zatýkání však přišly i z dalších měst.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 21:53|

Situace je vážná, varuje WHO Bělorusy. Nikdo u nás nezemře, odmítá prevenci Lukašenko

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odmítl doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), která vyzvala zemi k přijetí opatření proti šíření nákazy koronavirem. Země dosud zaznamenala téměř tři tisíce případů nákazy a 29 úmrtí, nezávislá média ale předpokládají mnohem větší počty. Samotní Bělorusové ani na pokyny státu nečekají a snaží se chránit sami.
14. 4. 2020|

Lukašenko nabízí na koronavirus saunu, traktor, hokej a vodku. Lidé s prevencí nečekají na režim

Oficiální statistiky ukazují, že Bělorusko má jen málo případů COVID-19. Prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že nejlepším lékem je pracovat, sportovat a chodit do sauny. Mluví o koronapsychóze a naznačuje, že paniku kolem nemoci si přejí nepřátelé režimu. Jednoho novináře kritizujícího laxní přístup úřadů už policie zadržela. Neoficiálními kanály se šíří zprávy o tom, že nakažených i mrtvých je daleko víc, a lidé se sami začínají chránit. Poslední průzkum ukazuje silné obavy a rodiče možná přimějí úřady, aby alespoň prodloužily jarní prázdniny.
3. 4. 2020|