TÉMA

Věslav Michalik

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Středočeští zastupitelé zvolili náměstkem pro finance starostu Kolína Kašpara

Středočeští zastupitelé zvolili novým hejtmančiným náměstkem pro finance a dotace kolínského starostu Michaela Kašpara (STAN). Nahradil Věslava Michalika (STAN), který 12. června zemřel. Michalikovu agendu dočasně zastával radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Kašpar, který byl nedávno opět zvolen do čela kolínské radnice, je neuvolněným členem rady kraje, tedy bez nároku na plný plat. Opozice za ANO to kritizovala, podle ní by měl náměstek pro finance pracovat na plný úvazek.
31. 10. 2022|

Rakušan obhájil post předsedy STAN. Jsme obětí vlastní politické puberty, prohlásil

Sněm hnutí STAN znovu zvolil předsedou Víta Rakušana. Za své problémy si může hnutí podle jeho slov samo. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a politické puberty, prohlásil na úvod volebního sněmu, který je reakcí na kauzy spojené s financováním hnutí. Rakušan se také omluvil voličům, kteří v Starosty a nezávislé vložili důvěru. Prvním místopředsedou STAN se stal Rakušanův favorit poslanec Lukáš Vlček. Nahradil Jana Farského.
23. 7. 2022Aktualizováno23. 7. 2022, 16:09|

Za pražskou kauzu je potřeba se omluvit straníkům i voličům, říká Vít Rakušan

Vít Rakušan bude obhajovat post předsedy Starostů a nezávislých. Celostátní sněm se po několika skandálech spojených s hnutím – a také jedné tragické události – schází téměř o rok dříve, než byl řádný termín. Starostům totiž došli místopředsedové. Rakušan věří, že předsednický post obhájí a zároveň k sobě dostane nový tým. V Interview ČT24 řekl, že ve vedení v žádném případě nebudou lidé spojení s kauzami.
18. 7. 2022|

Kandidátka STAN v Poděbradech odstoupí celá, do voleb půjde s jinou značkou

Celá kandidátka hnutí STAN v Poděbradech po kritizovaných výrocích svého lídra, současného starosty města Jaroslava Červinky, odstupuje. V současném složení půjdou kandidáti do nadcházejících komunálních voleb pod jinou značkou, upozornila Mladá fronta DNES (MfD). K tomu potřebné množství podpisů již nově vytvořená kandidátka získala.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:03|

STAN si vybírá nové vedení, na sněmu ho zvolí 23. července

Vládní hnutí STAN si nové vedení zvolí už za necelé tři týdny – sněm mají naplánovaný v Hradci Králové na sobotu 23. července. I nadále by je měl vést ministr vnitra Vít Rakušan, který nemá protikandidáta. Hnutí v pondělí ale oznámilo nominace na další funkce ve vedení. Změny spustilo podezření z korupce kolem pražského dopravního podniku a kontakty některých politiků s obviněným podnikatelem Michalem Redlem.
4. 7. 2022|

Několik jedinců pošlapalo práci tisíců lidí, říká Pecková. O kandidatuře do vedení STAN ještě není rozhodnutá

Po pražské korupční kauze kolem obviněného, nyní již bývalého náměstka za STAN Petra Hlubučka je podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) nutná zásadní obroda celého vládního hnutí. Domnívá se ale, že odvolání předsedy Starostů Víta Rakušana z pozice ministra vnitra není v současné době na místě. O tom, zda bude Pecková kandidovat do předsednictva hnutí, se podle svých slov ještě rozhodne, protože nechce opouštět svou práci ve Středočeském kraji. Hejtmanka byla hostem Interview ČT24.
22. 6. 2022|

Ministr školství Gazdík podá demisi kvůli stykům s obviněným lobbistou Redlem

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) podá demisi. Média v posledních dnech upozorňovala na jeho styky s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi obviněné v kauze pražského dopravního podniku (DPP). Gazdík skončí i jako místopředseda Starostů a nezávislých.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 20:06|

Zemřel místopředseda STAN Věslav Michalik

Zemřel místopředseda STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik, bylo mu 59 let. Serveru Neovlivní úmrtí potvrdil předseda strany a ministr vnitra Vít Rakušan. Podle informací serveru Michalik zemřel náhle při výletě na horách v neděli odpoledne.
12. 6. 2022Aktualizováno12. 6. 2022, 23:36|

Poslanci zamítli program schůze o Polčákovi. Okamura jej viní z pokusu o trestný čin

Neprošel program mimořádné schůze, kterou svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny na žádost opozičních stran. Schůze tak skončila. Promluvili na ní však někteří poslanci s přednostním právem. Věnovali se postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice. Předseda SPD Tomio Okamura – jehož hnutí svolání schůze iniciovalo – obvinil Polčáka v úvodním projevu, že chtěl osmimilionovou provizi z veřejných peněz za prosazení odškodňovacího zákona. Svého bývalého místopředsedy se naopak zastával šéf STAN Vít Rakušan či místopředsedkyně Věra Kovářová. Rakušan však řekl, že nepodpoří další nominaci Polčáka na kandidátku do europarlantu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 12:33|

Hradiště Závist má projít obnovou. Iniciátoři petice se ale bojí, že zeleň bude muset ustoupit betonu

Jedna z nejvýznamnějších archeologických památek v Česku, hradiště Závist, má projít obnovou. Středočeský kraj chystá na kopci u Dolních Břežan proměnu místa tak, aby se keltské sídlo přiblížilo podobě, jakou mívalo v minulosti. Nový plán má ale i své odpůrce, kteří proti němu sepsali petici. Obávají se betonových prvků na úkor zeleně.
14. 12. 2021|

Prezident probral se Síkelou podporu podnikání. Rakušan po schůzce věří v brzké jmenování celé vlády

Miloš Zeman ve středu odpoledne v Lánech jednal s kandidátem STAN na ministerstvo průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou. Ten po setkání uvedl, že by se chtěl zaměřit na podporu podnikání, transformaci ekonomiky a zajištění energetické soběstačnosti. Předtím byl u prezidenta kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN), který věří, že vláda obdrží jmenování v půlce prosince.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 18:39|

Fiala poslal Zemanovi návrh na jmenování Síkely. Prezident jednal s dalšími kandidáty na ministry

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na jmenování Jozefa Síkely ministrem průmyslu a obchodu. Schůzkami s Martinem Baxou (ODS) a Mikulášem Bekem (STAN) Zeman v úterý pokračoval v jednání s kandidáty na vedení resortů ve Fialově kabinetu. Baxa, který má řídit ministerstvo kultury, prohlásil, že s prezidentem mluvili o problémech této oblasti. Spekulacím ohledně výhrad k dalším ministrům nové vlády se podle něho nevěnovali. Bek, jenž by měl stanout v čele resortu pro evropské záležitosti, s prezidentem hovořil o českém předsednictví v EU.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 20:16|

Bartoš mluvil se Zemanem o digitalizaci a stavebním zákonu, zásadní rozpor podle šéfa Pirátů neměli

Prezident Miloš Zeman pondělní schůzkou s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem zahájil sérii jednání s kandidáty na ministry koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s Piráty a Starosty. Bartoš je v nové vládě nominován na pozici vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Zeman chce schůzky s kandidáty na ministry dokončit příští pátek.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

Hnutí STAN našlo kandidáta na ministra průmyslu, nominuje investora Jozefa Síkelu

Novým kandidátem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na ministra průmyslu a obchodu je manažer, dlouholetý člen vedení Erste Group a investor Jozef Síkela. Jeho nominaci schválil o víkendu celostátní výbor STAN. Síkela v navrhované budoucí sestavě vlády SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN nahradil místopředsedu Starostů Věslava Michalika, který se nominace vzdal minulý týden kvůli spekulacím o svém podnikání. Premiér Petr Fiala (ODS) označil Síkelu za zkušeného manažera, setká se s ním kvůli prioritám resortu.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 19:30|

Hnutí STAN vybralo kandidáta na ministra průmyslu, jméno zveřejní v pondělí

Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v neděli večer vybral a schválil kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Na Twitteru to oznámil předseda hnutí Vít Rakušan. Jméno kandidáta ale Starostové zveřejní až v pondělí. Vybírali ze čtyř kandidátů, řekl místopředseda STAN Petr Gazdík. Nový kandidát nahradí místopředsedu Starostů Věslava Michalika, který na nominaci rezignoval v uplynulém týdnu kvůli spekulacím o střetu zájmů.
28. 11. 2021|

Další opatření by nedávala smysl, musíme kontrolovat ta stávající, myslí si Rakušan a Jurečka

V Česku začal platit nouzový stav a spolu s ním i nová protiepidemická opatření. Jedním z nich je omezení otevírací doby barů nebo restaurací, zavřít musejí vždy už ve 22 hodin. Členové budoucí vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Vít Rakušan (STAN) s omezeními spíš souhlasí, jsou podle nich nezbytná, aby se covidová epidemie zvládla. Lockdownu by se ale chtěli vyhnout. Prostor vidí ve výraznějším vymáhání stávajících opatření než vymýšlení nových. Byli hosty Událostí, komentářů.
27. 11. 2021|

Země je přecitlivělá kvůli Babišovi. Neudělal jsem nic nelegálního, hájí se Michalik

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se již nechce stát ministrem průmyslu a obchodu v nové vládě. Jeho podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale dávat politickým konkurentům do ruky bič, řekl v pořadu Interview ČT24, kde odpovídal na otázky Zuzany Tvarůžkové.
25. 11. 2021|

Michalik se vzdal ministerského angažmá. Nového kandidáta oznámí STAN nejdříve Fialovi

Místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik se nebude ucházet o post ministra průmyslu a obchodu v nové vládě. Podnikání na Kypru bylo legální, nechce ale, aby situace působila jako v případě premiéra Andreje Babiše (ANO). Petr Fiala (ODS) pověřený sestavením vlády poděkoval Michalikovi za odpovědný přístup. Nového kandidáta na šéfa průmyslu oznámí Starostové nejdříve Fialovi, řekl místopředseda hnutí Petr Gazdík. Michalik bude v 18:28 hostem Interview ČT24.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 12:22|

Kyperská firma, od níž si půjčila Michalikova společnost, patřila jeho ženě. Slíbil, že informace o podnikání zveřejní

Majitelkou kyperské společnosti, od které si v minulosti půjčovala tehdejší firma Věslava Michalika (STAN), byla jeho manželka. Oznámil to sám kandidát na ministra průmyslu obchodu s tím, že podrobnosti zveřejní ve čtvrtek. Na jeho někdejší transakce s neprůhlednou kyperskou společností upozornil Deník N. Michalik se k tomu zprvu nechtěl vyjádřit, nakonec se ale dohodl s předsedou svého hnutí Vítem Rakušanem, že zveřejní podrobnosti, které by vyvrátily pochybnosti.
23. 11. 2021|

Vedení STAN schválilo kandidáty do vlády, Rakušan je neprozradil

Předsednictvo Starostů a nezávislých (STAN) se shodlo na konkrétních nominantech do vlády, kterou chtějí utvořit SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN. V neděli večer návrhy předložili celostátnímu výboru k potvrzení, ten čtveřici kandidátů také schválil. Předseda STAN Vít Rakušan nyní předá seznam předsedovi ODS a kandidátovi na premiéra Petru Fialovi.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 20:08|

Zálohy na energie u DPI se mají snížit na listopad o polovinu z vyměřené částky, řekl Havlíček

Ministerstvo průmyslu a Energetický regulační úřad navrhují snížení zálohových plateb v režimu dodavatele poslední instance (DPI) o padesát procent z vyměřené zálohy za listopad a za prosinec o čtyřicet procent. Na úterní tiskové konferenci to řekl vicepremiér a šéf resortu průmyslu Karel Havlíček (ANO). Zároveň informoval, že podal trestní oznámení na společnost Bohemia Energy.
2. 11. 2021Aktualizováno2. 11. 2021, 19:57|

Havlíček: Jednáme s ERÚ o zastropování záloh u dodavatelů poslední instance

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v České televizi prohlásil, že jedná s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) o zastropování záloh pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Chce tím pomoci ohroženým rodinám.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 23:01|

Rodící se vláda chce srazit schodek, ale nezvyšovat daně

Strany rodící se vládní koalice se shodly na hlavních zásadách ekonomického programu nového kabinetu. Naznačuje to dokument, který se podařilo získat České televizi. Koalice se kloní třeba ke snížení schodku veřejných financí v řádu desítek miliard ročně a zároveň nezvyšování daně z příjmu ani DPH po celé čtyři roky funkčního období. Strany hodlají usilovat o redukci daňových výjimek a chtějí také pravidelně o inflaci zvyšovat slevu na dani pro každého poplatníka.
24. 10. 2021|