TÉMA

Harry

Britská královská rodina narušila tradici. Otevřeně se vyjádřila k válce na Ukrajině

Válka na Ukrajině překvapivě nezůstala bez odezvy ani u britského královského dvora. Princ Charles otevřeně varuje před ruskou agresí, princ William podpořil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a královna Alžběta II. kupříkladu odložila zapůjčení mečů ze sedmnáctého století na výstavu do Ruska. Podle komentátorů jde o nezvykle přímá gesta, která nemají obdoby. Členové britské královské rodiny se totiž k politickým událostem příliš nevyjadřují, jejich nynější činy tak mohou mít široký společenský dopad.
18. 3. 2022|

Sedmdesát let s Alžbětou na trůně. Nezdolná panovnice dokáže jít s dobou, její následovníci ale musí změnit styl

Přesně sedmdesát let stojí Alžběta II. v čele Spojeného království. Dosud žádný britský panovník neoslavil na trůnu platinové jubileum a dost možná se to už žádnému dalšímu nepodaří. Navíc pokud ve funkci vydrží až do léta 2024, zastíní Alžběta II. i samotného Krále Slunce Ludvíka XIV. Tento francouzský panovník totiž jako jediný evropský monarcha vládl déle, celých 72 let a 110 dní. Většina Britů přitom chce, aby Alžběta na trůnu zůstala až do své smrti. Ona sama je pevně rozhodnuta to splnit.
6. 2. 2022|

„Říkejte mi prostě Harry.“ Slavný královský pár končí s povinnostmi Windsorů

Pro prince Harryho a jeho manželku Meghan začne nová éra, v níž si přáli více pracovat a postavit se na vlastní nohy. Od 1. dubna přestanou být placeni z peněz britských daňových poplatníků a nebudou se účastnit oficialit a reprezentovat královnu. Pár, který vedl dlouhodobě spory s bulvárem, může pokračovat jen ve své soukromé charitě. Bezprecedentní krok, takzvaný Megxit, vyvolal v lednu ve Spojeném království šok. Princ Harry později přiznal, že si tak drsný rozchod s rodinou nepředstavoval.
31. 3. 2020Aktualizováno31. 3. 2020, 19:30|