TÉMA

Chalupa

Chatařům sezona končí, zlodějům začíná. Policie nabádá k zabezpečení objektů

I přes teplé počasí minulých dnů se přiblížil čas, kdy lidé hromadně opouštějí chaty a chalupy a připravují je na zimní sezonu. K té patří i obavy z vykradení rekreačních objektů. Kriminalisté každý rok prověřují stovky vloupání.
9. 10. 2023|

Češi se zbavují chalup. Je po covidu a navíc recese, vysvětlují makléři

Lidé v Česku podle realitních společností začali prodávat chalupy. Jejich ceny tak klesají i o desítky procent. Za důvody makléři označují odeznění covidu i ekonomickou recesi. Trend by měl kulminovat v dalších měsících.
14. 5. 2023|

Pavel zvítězil i v České Čermné, kde má chalupu. Babiš v obci u Čapího hnízda

Oba kandidáti na prezidenta uspěli na místech, na něž mají vazby. Petr Pavel tak získal výraznou podporu v České Čermné na Náchodsku, kde má chalupu, a v Černoučku na Litoměřicku, kde žije. Andrej Babiš (ANO) zase bodoval v Olbramovicích, kde stojí Čapí hnízdo.
28. 1. 2023|

Kvůli požáru utíkali z Mezné jen s doklady. Autobus už vám nepojede, dozvěděla se žena s dětmi od hasiče

Nejméně tři sta lidí už museli hasiči evakuovat kvůli požárům v Českém Švýcarsku. Uprostřed turistické sezony byly penziony plné turistů. Navíc se sem na léto na chalupy stěhuje řada obyvatel z přilehlých měst. Plameny zasáhly i obec Mezná, ze které se snažili lidé s rodinami zachránit.
26. 7. 2022|

Část chalup v Česku má před letní sezonou plně obsazeno, někde ceny stouply i o 40 procent

Nejžádanější chaty a chalupy napříč republikou hlásí na letní prázdniny obsazeno. Strach rezervovat si termíny pobytu i s větším předstihem už podle provozovatelů lidé nemají. Neroste jen zájem, ale také ceny. Oproti loňsku zaplatí hosté na některých místech až o 40 procent víc.
24. 4. 2022|

Chanovický skanzen rozšíří dvěstěletá roubenka. Její trámy ležely dlouho v depozitáři

Skanzen v Chanovicích na Klatovsku obnovuje roubenou chalupu s chlévy z konce 18. století. Pochází z Třebýciny na Klatovsku a skanzen ji měl od roku 1995 jako dar v depozitáři, řekl ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík, které skanzen s dvaceti objekty lidové architektury z Pošumaví spravuje. Renovaci a instalaci chalupy nyní podpořil téměř sedmi miliony korun evropský program IROP. Od srpna 2023 se díky tomu stavba stane novou součástí prohlídkového okruhu muzea v přírodě.
1. 2. 2022|

O chaty a chalupy lidé soutěží. Realitní kanceláře už téměř nemají co nabízet

Ceny chat a chalup ve srovnání s loňským rokem vzrostly o třetinu. Podle realitních agentů je to také proto, že se lidé obávají další karantény. Chtějí ji trávit blíž k přírodě. Potvrzuje se také trend takzvaných druhých domovů.
22. 7. 2021|

Moře nebo bazén, hlavně ale někam jet. Mezi Čechy je zájem v létě cestovat

Na dovolenou se letos chystá vyrazit více lidí než loni. Zatímco na Facebooku láká Čechy stále více nabídek na to, aby vyměnili „nejisté“ moře za „jistý“ bazén či vířivku na pronajaté chalupě v tuzemské přírodě, a tak část domácích kapacit hlásí na léto už obsazeno, další se chystají vyjet do zahraničí. A to jednoduše řečeno kamkoliv, kam to půjde. Na rozdíl od loňského léta panuje už mnohem větší flexibilita, jak třeba z hlediska výběru náhradní destinace či možnosti změny letenek na poslední chvíli, tak se dá proti nepřízni covidu pojistit, potvrdili i zástupci cestovního sektoru.
30. 4. 2021|

Lidé s předstihem rezervují letní dovolené v Česku, zájem je hlavně o ubytování v soukromí

Rezervace na letní dovolenou v tuzemsku letos Češi řeší s mnohem větším předstihem. Podle ubytovacích portálů, které Česká televize oslovila, je už zamluveno 60 procent kapacity nabízených chat i chalup. Zájem je proti minulým rokům až o polovinu vyšší než v tuto roční dobu bývá zvykem, a to zejména o ubytování v soukromí. Z nabídky ale rychle mizí i obytná auta a lodě. Naopak kempové chatky se lidé zatím rezervovat zdráhají.
19. 2. 2021|

Češi skupují chaty i chalupy. Na Liberecku prodeje vyskočily hned o třetinu

Počet prodaných chat a chalup v Česku letos do konce září meziročně vzrostl o 12,6 procenta na 4800. Jejich hodnota se zvýšila o 28,5 procenta na 6,23 miliardy korun. Nejvíce se jich prodalo v červnu (755), nejméně v dubnu (349). Z jednotlivých regionů prodeje nejvíce stouply v Libereckém kraji, téměř o třetinu. Naopak na Pardubicku téměř o pětinu klesly. Vyplývá to z údajů společnosti Reas, která mapuje realitní trh v Česku na základě dat z katastru nemovitostí.
15. 11. 2020|

Chorvatsko navrhuje koronavirový pas. S dovolenou to letos bude složité

Začátkem května už se obvykle lidé těší na naplánovanou dovolenou, mnozí u moře. Letošek to mění. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale naznačil, že první země by se turistům z Česka mohly otevřít už v červenci. V tuto chvíli to vypadá, že nejdál je jednání o cestách na Slovensko a do Rakouska. Pokračují také debaty s Chorvatskem, o jehož pláže má zájem víc zemí. Právě Chorvati teď předsedají Radě Evropské unie, a tak jednání o letní turistice řídí.
4. 5. 2020|

Když ne v zahraničí, tak alespoň ve vlastním. Mezi Čechy roste zájem o chaty a chalupy

Pandemie koronaviru má na českou společnost vliv v dlouhé řadě ohledů. Například zavřené hranice zvýšily mezi Čechy zájem o chaty a chalupy. Realitní firmy čekají, že prodej rekreačních objektů bude letos rekordní. Zároveň mají ale často kvůli současným opatřením problémy s prohlídkami objektů.
19. 4. 2020|

Lidé z měst jsou v nošení roušky poctivější než venkované. Policie už řeší i otevřené hospody

Omezení v souvislosti s pandemií koronaviru v Česku dodržují více lidé ve městech než ti, kteří bydlí na venkově. Tvrdí to šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula, podle kterého lidé z vesnic nedodržují zejména povinné nošení roušek nebo zákaz sdružování. Hlavně na horách se běžně pohybují velké skupiny lidí, kteří nemají zakrytá ústa a nos. Policisté už zaznamenali i otevřené hospody.
26. 3. 2020|