TÉMA

Ministři financí

Podpořme energetickou nezávislost na Rusku 20 miliardami eur, shodli se ministři financí EU

Státy Evropské unie se v úterý shodly na rozdělení přibližně 20 miliard eur (490 miliard korun) určených k podpoře energetické nezávislosti na Rusku. Ministři financí podpořili návrh připravený českým předsednictvím, na jehož základě budou moci unijní země využít při přechodu k novým zdrojům energií část peněz z unijních fondů či prodeje emisních povolenek.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:55|

Ministři financí EU se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti

Ministři financí Evropské unie se dohodli na subvencování cen pohonných hmot pro domácnosti a na podpoře podniků, které zasáhl růst cen energie v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. V úterý to uvedl podle agentury Reuters francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
15. 3. 2022|

Ministři financí EU se shodli na plánu pro oživení ekonomik, v Česku startuje Pětadvacítka

Ministři financí zemí Evropské unie se ve čtvrtek večer dohodli na tom, že země eurozóny budou moci k oživení ekonomik stižených koronavirovou krizí využívat bez jakýchkoli podmínek záchranný fond ESM. České ministerstvo financí ve čtvrtek informovalo o spuštění záchranného programu Pětadvacítka pro OSVČ zasažené v důsledku koronaviru. Žádosti je možno podávat už nyní. Návrh ve čtvrtek schválil Senát i prezident republiky Miloš Zeman.
9. 4. 2020Aktualizováno9. 4. 2020, 23:14|

Země EU chystají velké fiskální stimuly pro boj s koronavirem

Země Evropské unie podpoří ekonomiku ochromenou šířením koronaviru masivními finančními stimuly, které pomohou jak v boji s pandemií, tak ve zmírnění jejích dopadů na nejvíce zasažená odvětví. Shodli se na tom ministři financí zemí Evropské unie během pondělní videokonference. Fiskální opatření by měla dosáhnout celkového objemu až jednoho procenta hrubého domácího produktu EU, uvedla v prohlášení euroskupina sdružující země platící eurem.
16. 3. 2020|