TÉMA

Ústav

Do Česka dorazila bez rodičů. Darja se učí řídit drony, aby pomohla Ukrajině

Do Česka dál přicházejí z Ukrajiny i dětští uprchlíci bez doprovodu, i když už v menších počtech. Většinou jsou ve věku od patnácti do osmnácti let. Zhruba o stovku mladších běženců se starají pěstounské rodiny nebo ústavy. Česká televize to zjistila od Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.
12. 4. 2024|

Úřady prověřují ruský majetek. Bratr Putinova poradce v Česku investoval víc než sto milionů

Finanční analytický úřad podle informací ČT prověřuje majetek podnikatele Leonida Levitina, jehož bratr Igor je poradcem ruského prezidenta Vladimira Putina. Levitin přes anonymní firmu investoval v Česku více než sto milionů korun. Ovládá například Ústav sociální péče v Brdech. Zástupci společnosti ale o okolnostech celé investice odmítají mluvit.
22. 5. 2022|

Hrad Rychmburk přežil husity i komunismus. Teď se poprvé otevírá turistům

V sobotu se veřejnosti poprvé otevře hrad Rychmburk v Předhradí na Chrudimsku. V lednu se z něj odstěhovali poslední klienti ústavu pro duševně nemocné, předtím až do roku 2007 v něm sídlil domov důchodců. Po 70 letech se tak stane památkou pro turisty.
19. 5. 2021|

Japonský soud poslal na smrt vraha z ústavu pro duševně choré. Zabil 19 lidí

V Japonsku odsoudili k trestu smrti muže, který v roce 2016 pozabíjel 19 duševně postižených lidí. Bývalý zaměstnanec ústavu vtrhl do budovy s nožem a útočil na handicapované. Poté se šel udat na policejní stanici. Ještě před svým činem žádal v dopise politiky o povolení k likvidaci postižených. Jednalo se o nejhorší masovou vraždu v poválečné historii země.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 11:38|