TÉMA

Padova

Zemřela hlava řádu Maltézských rytířů Marco Luzzago

Velké Magisterium Suverénního řádu Maltézských rytířů oznámilo úmrtí místodržitele úřadu velmistra řádu Marca Luzzaga. Ten nečekaně zemřel v úterý v Římě po krátké nemoci. Luzzago řád řídil od smrti posledního velmistra a měl instituci dovést k volbě jeho nástupce.
7. 6. 2022|

Záchrana nosorožců je o kousek blíž. Vědcům se podařilo vytvořit dvě nová embrya

Během dvou zákroků mezi říjnem 2021 a únorem 2022 se týmu BioRescue podařilo vytvořit dvě nová embrya severního bílého nosorožce, čímž se jejich celkový počet zvýšil na čtrnáct.
17. 2. 2022|

Projekt mobilní hráze MOSE měl Benátky zachránit. Teď hrozí, že je zničí

Italské Benátky vynaložily miliardy eur na vybudování tří bariér, které mohou dočasně oddělit lagunu obklopující město od Středozemního moře. Cílem bylo, aby tento systém nazvaný MOSE zastavil rostoucí riziko povodní. Vědci teď ale upozornili, že bariéry blokující přílivovou vodu, která způsobuje záplavy, brání také tomu, aby slané bažiny v laguně dostávaly životně důležité sedimenty. A to může v důsledku způsobit, že se historická metropole neudrží nad stále stoupající hladinou moře.
13. 12. 2021|

„Český“ Marco Polo, na kterého se zapomnělo. Mnich Odorik vstoupil jako první Evropan do Tibetu a překročil rovník

Na cestách strávil čtrnáct let a urazil desetitisíce kilometrů napříč mongolskou říší. Málokdo ví, že i Češi dost možná mají svého Marca Pola. Františkánský mnich a misionář Odorik z Pordenone ve 14. století na podnět papeže podnikl dobrodružnou cestu do Asie. Jako první Evropan při tom překročil rovník a vstoupil do Tibetu.
14. 1. 2021|

Vteřina dějepisu: Co se Eleně Piscopii podařilo 25. června 1678 jako první ženě?

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia se narodila v Benátkách a zemřela v Padově. Obě města pro ni byla osudová. To první svedlo dohromady její rozdílné rodiče, v tom druhém se jí 25. června 1678 zadařilo něco dosti překvapivého na onu dobu, kdy nebylo zvykem dovolit ženám, aby si příliš zatěžovaly hlavinku.
25. 6. 2020|

Turisté se z uzavřených italských oblastí mohou vrátit. V zemi jsou tisíce Čechů, jeli hlavně na hory

Izolace platná pro 16 milionů lidí v severní Itálii se nevztahuje na turisty. Ujistili o tom čeští ministři zahraničí a zdravotnictví. Lidé, kteří v Lombardii či dalších provinciích uzavřených ve snaze zastavit šíření nového typu koronaviru nebydlí, mohou odjet domů. Podle Asociace cestovních kanceláří i odhadu generálního konzulátu v Miláně je v izolovaných oblastech několik tisíc Čechů, hlavně na horách.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 16:51|