TÉMA

Stomatologická komora

Karlovarský kraj chystá v Lokti zubní kliniku. Stomatologické komoře se nelíbí zapojení firmy

Zřízením nové stomatologické kliniky v Lokti chce Karlovarský kraj vyřešit kolabující provoz zubních pohotovostí. Ten je důsledkem celkového palčivého nedostatku zubařů v regionu. V současnosti fungují pohotovosti většinou jen o víkendech a svátcích a doktoři, kteří na nich slouží, teď požadují vyšší hodinovou sazbu. Sami stomatologové ale považují projekt za problematický kvůli roli firmy, kterou kraj jeho přípravou pověřil.
31. 5. 2023|

Statisíce lidí v Česku nemají zubaře, podle stomatologické komory je ale dentistů dost

Zubaře nemá v Česku 600 tisíc lidí. Přesto stomatologická komora tvrdí, že zubních lékařů je dost – bezmála sedm tisíc. Část z nich ale nemá smlouvu s pojišťovnou a pacienti by si u nich museli celou péči hradit. Navíc do některých, hlavně příhraničních regionů, se stomatologům nechce. Podle komory by pomohlo, kdyby se do hledání zubařů víc zapojily samotné kraje. V některých regionech je málo také pediatrů a praktiků pro dospělé.
20. 1. 2023|
Koronavirus

Zub spíše vytrhnout než léčit. Zubaři mají od komory doporučení pro dobu koronavirovou

Nedostatek roušek a hlavně respirátorů komplikuje práci například zubařům. Ti v těchto dnech dostali od České stomatologické komory doporučení, jaké pacienty a jak ošetřovat. Pokud se někdo vrátí z Itálie a nemá akutní problém, měl by se telefonicky přeobjednat. V opačném případě mají lékaři zvážit, zda místo komplikovaného zákroku zub pacientovi nevytrhnout. Informoval o tom deník Právo.
7. 3. 2020|