TÉMA

Dialýza

Na dialýzu chodí pacientka třikrát týdně, kvůli čekání na novou ledvinu má neustále sbaleno

Už třicet let v České republice pomáhají organizovat transplantace speciální koordinátoři. Loni lékaři transplantovali 867 orgánů, nejčastěji ledviny. I díky roli koordinátorů je počet těchto operací čtyřikrát větší než v roce 1990. Na novou ledvinu čekají aktuálně stovky lidí, jedním z nich je i Eva Chaloupková.
30. 11. 2023|

Kraj chce rozšířit Klatovskou nemocnici kvůli nedostatku lůžek. Součástí nového křídla má být i urgentní příjem

Plzeňský kraj řeší nedostatečnou kapacitu lůžek v Klatovské nemocnici. Přesunuli se do ní třeba pacienti z městské sušické nemocnice, kterou by kraj chtěl do několika let převzít. Teď ale zatím hledá firmu, která by připravila projekt k dostavbě dalšího křídla té klatovské. Součástí šestipodlažního bloku má být i urgentní příjem. Zároveň v areálu nemocnice dělníci dokončují nový pavilon pro dialýzu.
2. 10. 2023|

Zdražování dopadá na nemocné, stát se je chystá podpořit

Zdražování stále víc dopadá na diabetiky s nákladnou dietou, pacienty závislé na plicních přístrojích nebo domácí hemodialýze. Někteří proto léčbu odmítají nebo hledají levnější varianty. Ty ale většinou neexistují. I proto resort sociálních věcí připravil podporu pro zdravotně znevýhodněné.
25. 7. 2022|

Chronicky nemocní pacienti se mohou očkovat u praktických lékařů. Těm ale chybí vakcíny

Už druhým týdnem se k očkování u praktiků mohou hlásit i chronicky nemocní lidé pod 70 let. V praxi se ale k vakcíně dostávají obtížně. Důvodem je stále limitující množství látky v ordinacích. Tito lidé se zatím nemohou registrovat do očkovacích center, kde je přihlášení striktně omezeno věkem. Další možností pro ně je podání vakcíny ve specializovaném centru, kde se léčí.
13. 3. 2021|