TÉMA

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel Čech, s boji to zřejmě nesouvisí

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan, oznámil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Úřad s ohledem na rodinu nebude poskytovat detaily. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nicméně uvedl, že příčinou úmrtí nebyl válečný konflikt. Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková minulý týden řekla, že má informace o dvou českých cestovních kancelářích, které mají na letošní rok vypsané termíny zájezdů na ostrov.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 15:24|

Většina Čechů chce spolu se zájezdem i pojištění, to se ale prodraží

Tři čtvrtiny lidí si přímo se zájezdem kupují i pojištění. Podle Asociace cestovních kanceláří a agentur se číslo zvedlo po covidu. Klienti to považují za rychlejší a pohodlnější možnost, jak si zajistit co největší pocit klidu. Většinou si ale připlatí. Podle expertů je třeba sledovat parametry pojištění a častým cestovatelům se pak vyplatí pojištění celoroční. Obecně ale ceny v poslední době vzrostly.
13. 8. 2023|

Češi vyrážejí na dovolené jako před pandemií. Velký zájem mají o exotiku

Zhruba čtyři miliony Čechů letos vyrazí na dovolenou do zahraničí. Odhaduje to Asociace cestovních kanceláří. Zájem o cestování je tak momentálně skoro stejný jako před pandemií. Ti, kteří vycestují, na zájezdech nešetří. Podle cestovních kanceláří chtějí častěji pobyty all inclusive a využívají i více služeb. Naopak v českých hotelích tuzemští zákazníci tráví méně dní než před začátkem pandemie. Obvykle jen dva až tři. Přesto letošní sezonu považuje většina podnikatelů za dobrou.
7. 8. 2022|

Turisté a cestovky řeší zákaz výjezdů do Tuniska. Egypt může být další na řadě

Tunisko zčerná na cestovatelské mapě. Češi nebudou moci do této země vycestovat od příštího pondělí. Důvodem je šíření nebezpečných variant covidu-19. Opatření má platit do konce července a podle odhadů Asociace cestovních kanceláří dopadne na dvacet tisíc klientů. Omezení letního cestování nejen do Tuniska se věnovala 90' ČT24.
1. 7. 2021|

Moře nebo bazén, hlavně ale někam jet. Mezi Čechy je zájem v létě cestovat

Na dovolenou se letos chystá vyrazit více lidí než loni. Zatímco na Facebooku láká Čechy stále více nabídek na to, aby vyměnili „nejisté“ moře za „jistý“ bazén či vířivku na pronajaté chalupě v tuzemské přírodě, a tak část domácích kapacit hlásí na léto už obsazeno, další se chystají vyjet do zahraničí. A to jednoduše řečeno kamkoliv, kam to půjde. Na rozdíl od loňského léta panuje už mnohem větší flexibilita, jak třeba z hlediska výběru náhradní destinace či možnosti změny letenek na poslední chvíli, tak se dá proti nepřízni covidu pojistit, potvrdili i zástupci cestovního sektoru.
30. 4. 2021|

Cestovní kanceláře vyjednávají o novém pojištění. To ovlivní i osud voucherů na zájezdy

Cestovní kanceláře právě dojednávají pojištění proti úpadku na další měsíce. Bez něj nesmějí pořádat zájezdy. Pokud se smlouvy některým firmám neprodlouží, dotkne se to i jejich klientů. Zvlášť těch, kteří dostali místo letošní zrušené dovolené poukázku na jiný termín. Místo náhradního zájezdu by pak od pojišťoven dostali zpět peníze. Celkem existují vouchery za půl druhé miliardy korun. Podle Asociace cestovních kanceláří se jich nemusí uplatnit za zhruba 200 milionů korun.
10. 11. 2020|
Elektronická evidence tržeb

Závěrečná fáze EET „jako by neexistovala“. Nejméně ještě tři měsíce

Ministerstvo financí kvůli pandemii koronaviru de facto odloží nejméně o tři měsíce závěrečnou fázi zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Stane se tak tím, že do 1. srpna odloží kontroly EET těm, jichž se má povinnost začít týkat od května. Zároveň stát vynaloží více peněz na program bezúročných půjček podnikatelům.  Vláda také zváží, zda některé potřebné finanční prostředky nezíská odložením dříve plánovaných investic armády.
17. 3. 2020|

Cestovní kanceláře zájezdy do Itálie neruší. O stornu budou jednat s rizikovými klienty individuálně

Cestovní kanceláře ve středu na jednání se zástupci vlády slíbily, že budou – u cest do severní Itálie – umožňovat rizikovým skupinám turistů individuálně jednat o bezplatném stornu. To se týká například těhotných žen, seniorů, lidí se zdravotním postižením nebo chronickou chorobou.
5. 3. 2020|