TÉMA

Vladimír Palička

Česko zaostává v prevenci nemoci kostí. Lékaři chtějí situaci zlepšit díky plošnému screeningu osteoporózy

Vyšetření kostí se stává součástí běžných prohlídek u praktiků a gynekologů. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od dubna zahájila plošný screening osteoporózy, kterou trpí odhadem až 800 tisíc lidí. Mnozí však o nemoci nevědí, protože ve včasném záchytu zatím patří Česko k nejhorším v Evropě.
8. 4. 2023|

Ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové se stal kardiolog Aleš Herman

Fakultní nemocnici v Hradci Králové převzal kardiolog Aleš Herman. Nahradil dosavadního ředitele nemocnice Vladimíra Paličku, který v červenci požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o uvolnění z funkce. Jednašedesátiletý Herman označil v oblasti výstavby a investic za svoji prioritu modernizaci chirurgických oborů. Bude chtít řešit například také provozní stav budov nemocnice či zúžit její vedení.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 11:32|

Ředitel hradecké nemocnice Palička skončí na vlastní žádost

Ředitel Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové Vladimír Palička požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o uvolnění z funkce. Ministr jeho žádost přijal s tím, aby nemocnici vedl do doby, než resort vybere vhodného nástupce. Konkurz na nového ředitele hradecké FN vypíše ministerstvo v nejbližších dnech, řekl při návštěvě nemocnice Válek. Šestasedmdesátiletý Palička chce dál působit v hradecké FN. V čele nemocnice nahradil v srpnu 2016 kvůli konfliktu zájmu odvolaného Romana Prymulu.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 13:16|

Zdrogovaný pacient zdemoloval oddělení urgentní medicíny v královéhradecké nemocnici

Zdrogovaný pacient v noci demoloval oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Ohrožoval také zdravotníky a podle prvních odhadů způsobil škodu kolem dvou set tisíc korun. Část oddělení, kde se přijímají i pacienti s covidem, byla kvůli tomu na několik hodin mimo provoz.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 18:10|

V úterý přibylo přes 12 tisíc nakažených. Pacientů v těžkém stavu je skoro jako při podzimním maximu

Rizikové skóre dosáhlo na 72 bodů a zvýšilo se reprodukční číslo z 1,06 na 1,08. V úterý Česko s 12 486 potvrzenými případy dosáhlo nejvyššího nárůstu od 8. ledna. Roste také počet covidových pacientů v těžkém stavu, přibližuje se maximu z listopadu. Ředitelé nemocnic v Královéhradeckém kraji vyzývají k používání rozumu a dodržování opatření proti šíření nákazy. Lůžková kapacita zdravotnických zařízení v kraji je téměř naplněná. O opatřeních proti koronavirové epidemii a o pandemickém zákonu budou ve středu večer opět jednat vládní a opoziční strany.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 15:58|

Povolané mediky v nemocnicích zaplatí kraj. Státu pak odměny přeúčtuje

V Hradci Králové řeší, kdo zaplatí studentům medicíny, kteří už od března pomáhají v tamní fakultní nemocnici. Medici se nabídli jako dobrovolníci, ale dostali slib odměny. Resort zdravotnictví vyzval kraj, aby ji vyplatil a státu přeúčtoval. Část pomoci ale zřejmě bude muset hejtmanství uhradit ze svého.
3. 5. 2020|

Praktici chtějí po státu přesnější manuál ke koronaviru. Žádají také ochranné pomůcky

Roušky pro praktické lékaře se pokusí ministerstvo zdravotnictví zajistit. Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) jedná s dodavateli, mohly by být k dispozici v řádu týdnů, oznámil na tiskové konferenci. Praktičtí lékaři dopoledne na svém pražském sněmu vyjádřili obavu z toho, že nebudou mít ochranných prostředků dostatek, když na trhu nyní nejsou. Lékaři bez roušek by se mohli stát přenašeči.
28. 2. 2020|