TÉMA

Voxpot

Investigativní žurnalistika na Ukrajině je těžká. Novináři nemají být celebrity, říká Boháč

„Když ukrajinská média napíšou něco proti vládě, tak mají lidé pocit, že to bourá vnitřní jednotu. Dělat tam investigativu je těžké,“ říká šéfredaktor serveru Voxpot Vojtěch Boháč. Do válkou zmítané země jezdí jako reportér pravidelně, k novinařině se ale naopak dostal během studia v Rusku. „Mám mezi ruskými novináři řadu kamarádů, kteří jsou skvělí investigativci. Je ale plno dalších, kteří to nevnímají jako poslání šířit pravdu,“ vypráví v podcastu Background ČT24.
5. 1. 2024|

V neoznačeném hrobě u Kyjeva našli tělo českého občana. Působil jako dobrovolník

Policie Kyjevské oblasti uvedla, že u Makarivu objevila neoznačené hroby s těly tří zastřelených mužů. Jeden z nich u sebe měl dokumenty, ze kterých podle policie plyne, že šlo o českého občana, napsala Ukrajinska pravda. Řidič kamionu odjel do země po začátku invaze pomáhat jako dobrovolník, rodině se několik měsíců neozval. Podle ministerstva zahraničí jde o první podobný případ.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:10|
Podcast Newsroom ČT24

„Snažíme se, aby naše reportáže šly do hloubky,“ říká šéfredaktor Voxpotu. Na březen chystají nový web

Reportážní kanál Voxpot funguje už déle než rok. Za tu dobu vydal více než dvacet dlouhých reportáží o dění v zahraničí. Jeho reportéři jezdí do Ruska i na Blízký východ. Novinářskou práci se ale snaží dělat nezávisle – financují ji tak z darů, grantů a ze spolupráce s jinými médii. „Začalo to z vlastních úspor a nadšení,“ říká v novém podcastu šéfredaktor Voxpotu Vojtěch Boháč.
25. 2. 2020|