TÉMA

Piemont

Na světě je místo s mlhou tak hustou, že se z ní vaří pivo

Podzimní mlha se obvykle protiví řidičům, současně ale přitahuje romantické básníky a romanopisce. Relativně vágní jev spojený s podzimními měsíci s sebou nicméně nese řadu zajímavostí a jak připomíná meteorolog Michal Žák, vítaný je dokonce i pro některé výrobce piva a vína.
28. 10. 2022|

Sucho v Itálii nabývá hrozivých rozměrů. Nasněžilo málo, není dost vody ani v nádržích

Na severu Alp během letošní zimy jen málo sněžilo, teploty přitom byly o víc než dva stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr. Důsledkem jsou poloprázdné přehrady a nízké zásoby vody ve sněhu. Experti varují, že to bude mít závažné dopady na celou Itálii.
12. 4. 2022|

Italskou Ligurii zasáhly rekordní srážky, způsobily záplavy a sesuvy půdy

Severní Itálii zasáhly v pondělí extrémně silné srážky. Nejvyšší stupeň varování kvůli nim vyhlásili v Piemontu, Lombardii a také Ligurii, kde za 24 hodin naměřili 927 milimetrů srážek. Za hodinu tam napršelo 181 milimetrů, což je nový italský rekord. Oblast se potýká se záplavami a sesuvy půdy, zraněné či mrtvé úřady nehlásí.
5. 10. 2021|

Itálie uctila památku obětí havárie lanovky. Tři podezřelí byli propuštěni z vazby

Severoitalský region Piemont uctil památku obětí pádu lanovky, při němž před týdnem zemřelo 14 lidí a jedno dítě utrpělo vážná zranění. Několik hodin předtím byli ráno z vazby propuštěni tři muži, kteří jsou podezřelí ze zodpovědnosti za toto neštěstí. Jeden z nich, šéf údržby, má nařízeno domácí vězení. K tragédii zřejmě přispěla provizorní oprava, která měla udržet lanovku v provozu po delší uzávěře kvůli pandemii covidu-19.
30. 5. 2021|

Při pádu kabiny lanovky v Itálii zahynulo čtrnáct lidí

Havárie lanovky v italských Alpách má již 14 obětí, v nemocnici zemřelo devítileté dítě, které tam záchranáři převezli ve vážném stavu. K pádu kabiny došlo na hoře Mottarone u jezera Lago Maggiore v severní Itálii. Pět zemřelých a jedno z raněných dětí pocházelo z Izraele, oznámilo tamní ministerstvo zahraničí. List Corriere della Sera napsal, že při neštěstí zahynul rovněž jeden Íránec. Původně list hovořil o tom, že mezi obětmi neštěstí byli občané Německa.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 23:00|

Italská vláda trvá na uzavření zimních areálů během svátků

Italská vláda trvá na uzavření lyžařských areálů během vánočních a novoročních svátků. Kabinet to oznámil při jednání s předsedy krajských rad, píše agentura ANSA. Regionální představitelé vládu vyzvali, aby uzavřela hranice, pokud provoz v zimních střediscích zatím nepovolí. O pravidlech, která budou platit během vánočních svátků, chce italská vláda rozhodnout do konce tohoto týdne.
27. 11. 2020|

Polsko zavře restaurace a zpřísní setkávání, další země omezují vycházení

V evropských zemích začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Další země přísnější opatření oznamují. Polsko od soboty zavře restaurace a bary a zpřísní pravidla pro setkávání lidí. Bavorsko od pátku začne vyžadovat negativní PCR test pro pendlery, kteří přijíždějí mimo jiné z České republiky. Řada evropských zemí zavádí omezení vycházení v noci či přes den.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 16:55|

Povodně ve Francii a Itálii zabíjely. Desítky lidí se pohřešují

Nejméně sedm obětí si podle aktualizované bilance na jihovýchodě Francie a severozápadě Itálie vyžádaly záplavy, které oblast postihly v pátek a sobotu. Tři mrtvé v pondělí večer nalezli záchranáři v alpských vesnicích nedaleko Nice, píše agentura AFP. Na obou stranách hranice stále pokračuje pátrání po desítkách pohřešovaných.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 20:45|

Sever Itálie odřízla vláda od světa. Plošná karanténa dopadla na 16 milionů lidí v Lombardii a dalších 14 provinciích

Oblast s 16 miliony obyvatel v severní Itálii se na čtyři týdny odřízla od světa, opustit ji mohou jen turisté, kteří se vracejí domů. Italský premiér v noci na neděli podepsal dekret, který znamená izolaci Lombardie a některých provincií v sousedních regionech, odkud nesmí nikdo přijíždět ani je opustit. Itálie je v Evropě zemí nejhůře zasaženou nákazou novým koronavirem. Podle údajů italské civilní obrany bylo v zemi k nedělnímu podvečeru 7375 nakažených a 366 obětí nemoci COVID-19, z toho 257 mrtvých je jen v Lombardii.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 22:48|

Turisté se z uzavřených italských oblastí mohou vrátit. V zemi jsou tisíce Čechů, jeli hlavně na hory

Izolace platná pro 16 milionů lidí v severní Itálii se nevztahuje na turisty. Ujistili o tom čeští ministři zahraničí a zdravotnictví. Lidé, kteří v Lombardii či dalších provinciích uzavřených ve snaze zastavit šíření nového typu koronaviru nebydlí, mohou odjet domů. Podle Asociace cestovních kanceláří i odhadu generálního konzulátu v Miláně je v izolovaných oblastech několik tisíc Čechů, hlavně na horách.
8. 3. 2020Aktualizováno8. 3. 2020, 16:51|

Italská vláda chce kvůli koronaviru uzavřít celou Lombardii a dalších 11 provincií

Italská vláda se chystá přijmout nová opatření, která mají zabránit dalšímu šíření koronaviru v zemi. Podle agentury Reuters bude na celou Lombardii a dalších jedenáct nejhůře postižených oblastí včetně Benátek či Modeny uvalena karanténa. Počet obětí koronaviru v Itálii během soboty vzrostl na 233, během posledních 24 hodin si nemoc COVID-19 vyžádala 36 životů. Italské úřady registrují 5883 nemocných, což je o 1247 případů víc než v pátek.
7. 3. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 23:27|

Cestovní kanceláře zájezdy do Itálie neruší. O stornu budou jednat s rizikovými klienty individuálně

Cestovní kanceláře ve středu na jednání se zástupci vlády slíbily, že budou – u cest do severní Itálie – umožňovat rizikovým skupinám turistů individuálně jednat o bezplatném stornu. To se týká například těhotných žen, seniorů, lidí se zdravotním postižením nebo chronickou chorobou.
5. 3. 2020|

V Česku jsou stoprocentně potvrzeny tři nové případy nákazy koronavirem, oznámil ministr

Testy prokázaly další tři případy koronaviru v Česku, celkem je tedy u nás osm lidí s nemocí COVID-19. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) večer uvedl, že jsou všechny nové případy již stoprocentně potvrzené. Dva nemocní jsou rodinnými příslušníky ženy, která už koronavirus má. Ve třetím případě jde o ženu z Prahy 6, jež se nechala vyšetřit v soukromé laboratoři. Její nákazu poté potvrdila i Národní referenční laboratoř.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 21:10|
Koronavirus

Hlavní je nepodléhat panice, vzkazuje ministr zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyzval veřejnost, aby ohledně výskytu koronaviru v Česku nepanikařila. Zatím jsou v zemi tři nakažení, o kterých resort informoval v neděli. Nyní se testuje dalších 28 vzorků. „Zatím nemáme informace, že by tu probíhal přenos mezi lidmi,“ uvedl ministr. Zmínění tři pacienti se nakazili v Itálii.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 20:04|

Španělsko má prvního nakaženého mimo ostrovy. Na Tenerife je v karanténě hotel i s českými hosty

Nemocný Ital na ostrově Tenerife vyvolal preventivní umístění celého hotelu do karantény kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru. Mezi tisícovkou hostů je i šest Čechů, oznámila cestovní kancelář Canaria Travel CZ. Podle předběžných informací by karanténa měla trvat 14 dní. První případ nákazy hlásí také pevninské Španělsko a jih Itálie.
25. 2. 2020Aktualizováno25. 2. 2020, 19:49|