TÉMA

Výbor pro bezpečnost

Policie nezvládla na krumlovském mítinku ANO koordinaci hlídek i taktiku postupu, řekl Vondrášek

Policie na krumlovském mítinku Andreje Babiše (ANO) nezvládla koordinaci hlídek, taktiku postupu a nebyla zvládnutá ani velitelská role, popsal výsledky kontroly policejní prezident Martin Vondrášek. Použití donucovacích prostředků proti ženě, která na mítinku ANO napadla policistu, bylo podle Vondráška oprávněné.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 16:00|

Zákrokům na Babišových mítincích předcházelo protiprávní jednání, řekl policejní prezident Vondrášek

Policejní prezident Martin Vondrášek nechce ohledně zákroků na mítincích předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s občany činit předčasné soudy. Policisté v Borovanech na Českobudějovicku a v Českém Krumlově mohli podle něj pochybit, ale k zákrokům údajně došlo po protiprávním jednání. Věc prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Z reportáže zveřejněné ve čtvrtek na serveru Respekt vyplývá, že neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 17:38|

„Ukrajinská pravda a láska musí zvítězit nad ruskou lží a nenávistí,“ řekl Vystrčil Nejvyšší radě

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijel ve čtvrtek s několika dalšími senátory vlakem na Ukrajinu. Doprovázejí ho kolegové Pavel Fischer (nez.) a Jiří Růžička (TOP 09) a také senátoři z Polska v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým. Zákonodárci navštívili poničené město Borodjanka. Vystrčil odpoledne vystoupil s projevem před ukrajinským parlamentem, kde zopakoval podporu Ukrajině.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 23:03|

Mynář tlačil na Švejdara, aby vyměnil zlínského policejního ředitele, píše Deník N

Hradní kancléř Vratislav Mynář podle Deníku N tlačil na výměnu ředitele zlínské policie Jaromíra Tkadlečka. Několikát se kvůli tomu prý obrátil na policejního prezidenta Jana Švejdara. Ten žádost podle serveru opakovaně odmítl. Důvod Mynářova požadavku na výměnu krajského policejního ředitele není jasný, trestně stíhaný kancléř ale ve Zlínském kraji částečně žije a podniká. Mynář na informace deníku nereagoval. Záležitostí se má zabývat sněmovní bezpečnostní výbor.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 17:13|

Pokud lidem vadí zákony, mají je napadat legálně, ne je porušovat, míní náměstek policejního prezidenta

Sněmovní Výbor pro bezpečnost podpořil policisty i strážníky, kteří dohlížejí na dodržování vládních nařízení. Poslanci si na jednání pozvali policejního prezidenta Jana Švejdara. Po něm chtěli vysvětlit metodiku zákroků a také to, proč v mediálně známých případech postupovali tak razantně. Výbor se shodl na tom, že vymáhání vládních nařízení je pro policisty i strážníky často složité, přesto zasahují přesně podle zákona. Pokud lidem vadí zákony, mají je napadat legálně, ne je porušovat, řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek ve čtvrtečním Interview ČT24.
18. 3. 2021|

Jednomyslné ano. Výbor podpořil zavedení odchodného pro strážníky

Bezpečnostní výbor sněmovny jednomyslně doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh, který má k novele zákona o obecní policii připojit odchodné pro strážníky. Samotnou novelu poslanci z výboru také podpořili. Mimo jiné zpřísňuje požadavky na spolehlivost a bezúhonnost příslušníků obecních policejních sborů.
20. 2. 2020|