TÉMA

Řež

Jak odložit konec světa. Francouzský komiks hledá cestu z klimatické krize

Česky vyšel Svět bez konce, komiks, který přístupnou formou vysvětluje klimatickou změnu. Částečné východisko vidí v jaderné energii. Ve Francii se stal nejprodávanější knihou loňského roku. Spolu s kreslířem Christophem Blainem ho vytvořil energetický expert Jean-Marc Jancovici.
1. 8. 2023|

ČEZ smí převzít Škodu JS, kývl antimonopolní úřad. Uchrání ji to před sankcemi

Škoda JS a také firma Middle Estates budou nově patřit ČEZu. Převzetí odštítí společnost, která vyrábí zařízení pro jadernou energetiku, před sankcemi Evropské unie. Dosud za ní totiž stál ruský kapitál. Případné uvalení sankcí na Škodu JS by mělo potenciální dopad i na zajištění klíčových dodávek pro jaderné elektrárny ČEZu.
14. 9. 2022|

Vedro vládne Česku. V Řeži bylo téměř 37 stupňů, historické rekordy padly v Krkonoších i na Šumavě

Více než šestatřicet stupňů ukazovaly ve středu odpoledne teploměry zejména na severozápadě a ve středu Čech. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži nedaleko Prahy – 36,9 stupně Celsia. Bylo to o necelé dva stupně více než v úterý. Období veder ale ještě nekončí, i když středa byla patrně jeho vrcholem. Přes třicet stupňů bude i ve čtvrtek, nejtepleji bude na Moravě a ve Slezsku. Ruku v ruce s vedrem jdou požáry, s nimiž bojují hasiči hlavně na západě Čech.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 19:42|

Čeští experti chtějí stabilizovat elektrárny s obnovitelnými zdroji. Pracují na záruce před blackouty

Už víc než třetina elektřiny v Evropské unii pochází z obnovitelných zdrojů, v krizových situacích ale zatím nemusejí zcela vyhovovat. Aby svedly regulovat výkon tak, jak to dovedou klasické elektrárny, pracuje nyní expertní tým na úložišti elektrické energie.
6. 2. 2021|

30 let zpět: Poznáním proti strachu

Jedním z hlavních projevů změny společenského klimatu, která nastala po sametové revoluci, byla snaha o otevřenou debatu, v níž se nic nezamlčuje. A to ani tam, kde se jedná o ta nejožehavější témata, jakým necelé čtyři roky od černobylské havárie bezesporu byla i jaderná energie.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
15. 2. 2020|