TÉMA

Andrea Sedláčková

Neměla chuť vyprávět, míní Sedláčková o Toyen. O první dámě surrealismu tak vypráví sama

Dítě bez rodiny, nemilovaná žena a chudá umělkyně, tvrdí mýty o Toyen. Svobodomyslná malířka a výrazná osobnost meziválečné avantgardy je i sama o sobě šířila. Podle filmařky a spisovatelky Andrey Sedláčkové lze všechny tyto mýty vyvrátit, o což se také pokusila v biografii Toyen: první dáma surrealismu. S umělkyní ji spojuje mimo jiné blízkost k francouzskému prostředí. „Snažila jsem se knihu napsat ne jako suchou práci, ale s románovým přídechem,“ uvedla autorka v Událostech, komentářích.
1. 11. 2023|

Velký knižní čtvrtek vybral novinky od Obamové, McCartneyho, Formánka i Ernauxové

Na pulty tuzemských knihkupectví přibylo naráz patnáct novinek, které vyzdvihuje Velký knižní čtvrtek. V podzimním výběru doporučuje například memoárové texty od nobelistky Annie Ernauxové nebo hudebníka Paula McCartneyho. Českou literaturu zastupují tituly Josefa Formánka či Andrey Sedláčkové.
19. 10. 2023|

„Věděl jsem, že když se narodí, neodejdu.“ Otec a syn Kratochvílovi se potkávají v dokumentu

„Svobodu si musíš zasloužit,“ říká oceňovaný fotograf Antonín Kratochvíl. Sám se za ní vydal i za cenu, že možná nikdy nespatří svého prvorozeného syna. Dnes také fotografa. Poprvé se setkali, až když Michaelovi bylo devatenáct. A dohromady je svedl i dokument Andrey Sedláčkové Můj otec Antonín Kratochvíl. Jaké poznání i noční můry přinesl dobrodružný život držiteli čtyř cen World Press Photo, zjistí diváci v kinech od 4. června. Něco napoví i nově zveřejněný trailer.
13. 5. 2020|

„Když chceš dobře zafotit, musíš jet tam, kde se bojuje. Krev v botách, znáš to“

Režisérka Andrea Sedláčková dokončila dokument, který zachycuje dramatický životní příběh zásadní osobnosti české fotografie Antonína Kratochvíla. Snímek, který začal vznikat při příležitosti Kratochvílových sedmdesátých narozenin, nahlíží držitele čtyř ocenění World Press Photo pohledem jeho nejstaršího syna Michaela Kratochvíla, k čemuž odkazuje název Můj otec Antonín Kratochvíl. Film vstoupí do kin na začátku dubna, na upoutávku se můžete podívat už teď.
19. 2. 2020|