TÉMA

Horní Vítkov

Začala stavba vodovodu do chrastavské části Horní Vítkov. Peníze půjdou z Fondu Turów

Díky penězům z Polska může Chrastava na Liberecku postavit vodovod do části Horní Vítkov. Obyvatelé zhruba stovky tamních domů jsou zásobováni z vlastních studní, vody v nich ale v posledních letech ubývá. Stavbu za skoro 68 milionů korun by si město bez dotace nemohlo dovolit, řekl při jejím zahájení starosta Michael Canov (SLK). Hotovo by mělo být příští rok na podzim.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 15:31|

V pohraničí blízko Dolu Turów chybí voda. Samosprávy připravují nové vodovody

Obyvatelé některých obcí na Chrastavsku a Hrádecku v Libereckém kraji bojují s nedostatkem vody. Může za to podle nich těžba v polském hnědouhelném Dole Turów. Zásobování mají vyřešit dva nové vodovody. Na jejich vybudování nyní uvolnilo peníze hejtmanství. Ve fondu Turów je uloženo asi 920 milionů korun, které poslala polská strana jako kompenzaci za těžbu.
20. 2. 2024|

Manželé přes dvacet let zachraňují zchátralý kostel. Jejich snem je propojovat setkání lidí z různých církví

Před více než dvaceti lety se manželé Viktor a Jana Kačani přestěhovali do Horního Vítkova na Liberecku, a to do budovy někdejší školy. Když si ji opravili, pustili se také do obnovy zchátralého barokního kostela, a to s pomocí dobrovolníků a dárců. A v této činnosti pokračují dodnes.
19. 3. 2021|
Interview ČT24

Obce kvůli Turówu mohou přijít o vodu, obává se hejtman Půta. Problémy s Arrivou bere jako lekci

Polsko ignorovalo české připomínky i evropské právo, když povolilo rozšíření těžby v dole Turów, věří hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Obává se, že v důsledku těžby mohou některé obce přijít o pitnou vodu, chystá proto náhradní vodovody. Vodu chce v krajině zadržovat drobnými opatřeními, ústavní zákon se o to podle něj nepostará. Pokuta pro Arrivu kvůli komplikacím na železnici je standardní praxí, řekl v Interview ČT24 hejtman Půta, který je zároveň místopředsedou Asociace krajů ČR.
15. 2. 2020|