TÉMA

Jezeří

Dotaci na opravu přehrady Jezeří Evropská komise zamítla. Povodí hledá, kde vzít peníze

Opravu přehrady Jezeří v Krušných horách bude muset zaplatit Povodí Ohře. Původně na ni mělo získat dotaci z Národního plánu obnovy, Evropská komise ji ale zamítla. Podnik tak hledá možnosti, jak získat peníze z jiných zdrojů.
20. 6. 2023|

Osm zámků či klášterů se stane národními kulturními památkami, schválila vláda

Na seznam národních kulturních památek (NKP) se dostane osm historických objektů, převážně zámků, hradů či klášterů. Jejich prohlášení památkami s nejvyšší ochranou státu ve středu schválila vláda. Informovala o tom Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva kultury. Je mezi nimi například klášter augustiniánů v Brně nebo v Roudnici nad Labem. Nemovitosti se stanou národními kulturními památkami 1. července 2023.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:17|

Karel III. navštívil jako princ Charles v minulosti nejen Prahu a Brno, vyrazil i na venkov

Princ Charles, který se ve čtvrtek po úmrtí své matky Alžběty II. stal novým britským králem, v minulosti třikrát navštívil Česko a dvakrát i Československo. V souladu se svými zájmy se tu věnoval zakládání památkového fondu na ochranu pražských památek, třikrát přicestoval i do Brna a zavítal i do ekologické vesnice Hostětín na Moravě nebo na zámek Jezeří v Severočeském kraji.
11. 9. 2022|

Mezi nejohroženější památky Evropy patří zámek Jezeří. Jako první v Česku

Státní zámek Jezeří na Mostecku se jako první česká památka dostal mezi sedm nejohroženějších pamětihodností Evropy. Jejich seznam zveřejňuje organizace pro kulturní dědictví Europa Nostra. Rozsáhlý barokní areál se tak dočká podpory ve formě odborného poradenství i široké mediální propagace. Ohrožená je také budova v Oslu poškozená teroristy nebo stadion, který v Lublani navrhl architekt Josip Plečnik, spojený třeba s moderní podobou Pražského hradu.
2. 4. 2020|

30 let zpět: Zatím se těžit nebude…

Podívejte se, co se dělo se zámkem Jezeří v lednu 1990.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 1. 2020|