TÉMA

Amazonský prales

„Plíce planety“ mají zánět. Emise z Amazonie se za Bolsonara prudce zvýšily

Emise oxidu uhličitého z brazilské části amazonského pralesa se v prvních dvou letech vlády bývalého prezidenta Jaira Bolsonara (2019 a 2020) prudce zvýšily. Podle autorů studie, kterou zveřejnil vědecký časopis Nature, za to může oslabení ochrany pralesa ze strany brazilských úřadů. Výrazně se také zvýšila plocha pralesa, která byla zničena.
24. 8. 2023|

Domorodí obyvatelé Amazonie během summitu upozorňují na násilí vůči nim

Den před zahájením amazonského summitu v brazilském Belému vyrazili brazilští původní obyvatelé do ulic. Chtěli tak upozornit na opomíjení vládou a na násilí páchaném na jejich lidech. Toho se nejčastěji dopouštějí právě nelegální těžaři dřeva a horníci v Amazonii. Latinskoamerické státy na summitu vyzvaly rozvinuté země, aby naplnily své závazky spojené s klimatickými změnami a přispěly k získávání 200 miliard dolarů ročně do roku 2030 do fondu biodiverzity, píše agentura Reuters.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 19:13|

Odlesňování Amazonie od začátku roku výrazně zpomalilo

Brazílie zaznamenala od začátku roku pokles odlesňování amazonského pralesa. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se zničená plocha snížila o více než 42 procent. Administrativa prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy považuje vývoj mimo jiné za důsledek vládních opatření. Poslední údaje ocenili i ekologové, upozorňují ale, že k úplnému zastavení odlesňování vede ještě dlouhá cesta.
5. 8. 2023|

Rozsáhlý kolaps ekosystémů nastane dřív, než předpovídají klimatologové, říká studie

Kolaps více než pětiny světových ekosystémů, včetně Amazonského pralesa, by mohl přijít dříve, než se vědci původně domnívali. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil časopis Nature Sustainability. Výzkum je v rozporu s odhady Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Ten předpokládá, že takzvaný bod zvratu – rychlá, obrovská a nevratná klimatická změna – jehož překročení může vést k velkým proměnám celého systému u Amazonského pralesa, hrozí až v roce 2100.
23. 6. 2023|

Ničení amazonského pralesa v Brazílii na začátku roku zrychlilo

Rozsah ničení amazonského pralesa se na začátku letošního roku zvětšil. Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) v lednu a v únoru prales přišel o zhruba 630 kilometrů čtverečních své plochy, což je přibližně třikrát více než před rokem. Vývoj znepokojuje ekology, kteří upozorňují, že kvůli dešťům se odlesňování na začátku roku drželo spíše na nízkých hodnotách.
13. 3. 2022|

V Brazílii za rok zmizelo přes 13 tisíc čtverečních kilometrů pralesa. Mýcení vzrostlo nejvíce za 15 let

Mýcení amazonského deštného pralesa v Brazílii za rok vzrostlo o pětinu, což je nejvíce od roku 2006. S odkazem výroční zprávu vlády zveřejněné ve čtvrtek o tom informuje agentura Reuters. Zjištění podle ní odporuje tvrzení prezidenta Jaira Bolsonara, že brazilské úřady potírají nelegální odlesňování.
19. 11. 2021|

Rokem 2021 odstartovala OSN dekádu obnovy ekosystémů, některé ale mohou být už nevratně poškozené

„Zabránit, zastavit a zvrátit hroucení ekosystémů na každém kontinentu a v každém oceánu.“ OSN vyhlásila ekologickou desetiletou výzvu, snadná ale není, možná v lecčems i nereálná. Na řadě míst planety může být už pozdě, oteplování oceánů nevratně ničí korálové útesy, dramaticky ubývají po celé planetě rozlohy pralesů. Proti se navíc mohou postavit lokální vlády, které nemají životní prostředí jako svoji prioritu. To se hodně vytýká například Brazílii, konkrétně prezidentu Jairu Bolsonarovi. Požáry a systematické kácení amazonského pralesa je ale jen jednou z mnoha ran na solar planety, která je kromě člověka domovem pro více než osm milionů druhů živočichů.
4. 2. 2021|

Plameny v pralese. Amazonie prožívá další příliš horké dny

Oblasti amazonské džungle v severozápadní části Brazílie procházejí těžkou zkouškou. V uplynulých několika dnech tu hasiči řešili řadu rozsáhlých požárů. První plameny zaznamenali už 9. srpna. Na některých místech sami zapalují kontrolované ohně, aby plánovaným vypalováním předešli vzniku rozsáhlých požárů. Zatím ale není řádení živlu tak masivní, jako bylo v létě roku 2019.
17. 8. 2020|

Covid se šíří pralesem. Amazonští domorodci obviňují z nákazy těžaře zlata

Domorodá skupina Janomamů žije v severní oblasti Amazonského pralesa na hranicích Brazílie a Venezuely. Začátkem dubna 2020 se patnáctiletý domorodý hoch, který byl ve styku s těžaři zlata, nakazil nemocí covid-19. Dál se setkával s mnoha skupinami Janomamů a nákazu mezi ně pravděpodobně roznesl. Chlapec později podlehl následkům respiračního onemocnění, což u domorodců vyvolalo velkou paniku. Celou situací řeší brazilská armáda, která zajišťuje lékařskou pomoc a snaží se zklidnit situaci mezi domorodci a těžaři.
4. 7. 2020|