TÉMA

Tomáš Etzler

Plzeňské Finále představí Trojana jako docenta či Dyka jako skladatele

V západočeské metropoli začíná festival Finále Plzeň. Promítá nové počiny z filmové, televizní i internetové tvorby. Zaměřuje se na českou kinematografii. Návštěvníci mohou zhlédnout taháky uplynulého roku i úplné filmové novinky. Finále je soutěžní přehlídkou, nejlepší tituly si odnesou Zlatého ledňáčka.
23. 9. 2022|

V Číně mi hrozilo jen vyhoštění, teď můžou kritické novináře i zavřít, varuje před olympiádou reportér Tomáš Etzler

Z Ameriky přes válečné zóny do Číny. Tak by se dala popsat novinářská cesta Tomáš Etzlera. Z českých reportérů je jediný, kdo první novinářské zkušenosti začal sbírat rovnou v CNN. K reportérské práci se tam ale nedostal hned. Začínal jako řidič, který vozil pizzu a štáby na natáčení. Do Pekingu a Hongkongu odjel už jako zkušený reportér.
25. 1. 2022|

Ji.hlava ocenila Čiary a Bratrství. Diváci vyzdvihli Nebe

Skončil pětadvacátý ročník mezinárodní přehlídky dokumentárního filmu v Jihlavě. Cenu za nejlepší světový dokument získal slovenský snímek Čiary. Bratrství bylo oceněno jako nejlepší český film. Program se nyní přesouvá na internet. Diváci tak budou moci zhlédnout on-line nejen většinu vítězných filmů, ale také to nejzajímavější, co letos přehlídka nabídla.
31. 10. 2021|

Zahraniční zpravodajové: O informace z Česka je enormní zájem, naše země se chtějí poučit z vašich chyb

Kolabující nemocnice, vysoké počty nemocných, naopak nízké počty naočkovaných a nařízení, která se často mění stejně rychle, jako je vláda vyhlašuje. To vše v Česku sledují korespondenti zahraničních médií. V jejich rodných zemích je po těchto zprávách velká poptávka. Sousední země se obávají přenosu, vyhlíží ale také otevření hranic. Jaká je teď práce zahraničních zpravodajů z Česka a o čem především informují, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
7. 3. 2021|
Newsroom ČT24

Česká CNN vyměnila vedení, novináře i obsah. Promarněná příležitost, komentují to lidé z oboru

Do podzimního vysílání vstoupila CNN Prima News jako jiný kanál než ten, který v květnu startoval. Ze stanice odešly dvě členky vedení, z moderátora hlavních zpráv je šéfredaktor, televizi opustili investigativci. Do popředí se mají podle plánů vedení tlačit spotřebitelská témata a hlavní zpravodajskou relaci diváci uvidí už jen na Primě. Po čtyřech měsících vysílání jsou to podle mediálních analytiků změny, které se vzdalují primárnímu cíli – být dobrou zpravodajskou televizní stanicí. Téma rozebere nedělní Newsroom ČT24.
4. 9. 2020|
Koronavirus

Během epidemie SARS jsem jako sinolog trochu vystřízlivěl, říká Kříž. Čínu si prý idealizoval

V čínské společnosti vládne podle sinologa Martina Kříže přísná cenzura, ale i automatická autocenzura. Kdo se na internetu vyjadřuje v rozporu s oficiálními informacemi, má pak horší úroky nebo obtížněji shání jízdenky na vlak. Kříž před sedmnácti lety z Číny informoval české diváky o epidemii SARS. Tehdejší situaci teď porovnává se zpravodajstvím o nové nákaze – wuchanském koronaviru. Pro Newsroom ČT24 vzpomíná, jak se kvůli SARS stal napůl novinářem.
4. 2. 2020|