TÉMA

Dominik Rusinko

Rusko invazí o nic nepřišlo, tvrdí Putin. Mluví o agresi Západu a kritizuje sankce, které podle něj nefungují

Rusko aktivitou na Ukrajině o nic nepřišlo, jen posiluje vlastní suverenitu, prohlásil šéf Kremlu Vladimir Putin. Protiruské západní sankce jsou podle něj krátkozraké a představují nebezpečí pro celý svět, který se stále více obrací k Asii. Moskva sankce kritizuje opakovaně, přestože tvrdí, že nefungují. Interní dokument ruské vlády přitom varuje před hlubokými a vleklými dopady západních postihů na ruskou ekonomiku.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:01|

Nord Stream 2 není možné kvůli ruskému postupu povolit, řekl Scholz

Udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Na společné tiskové konferenci s irským premiérem Micheálem Martinem to prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Oznámení přivítal Washington i Londýn, podle polské vlády je ale zastavení certifikace plynovodu „příliš málo“. Podle ruského ministerstva zahraničí jde o snahu propojit politiku s energetikou, Kreml rozhodnutí Německa lituje.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 19:50|

Mezinárodní agentura pro energii čeká rekordní propad poptávky po ropě. Zlevňování benzinu se v Česku zastavilo

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) mírně zlepšila výhled poklesu poptávky po ropě na letošní rok. Nyní počítá s poklesem o 690 tisíc barelů na 8,6 milionu barelů denně, a to díky zmírnění zákazů pohybu v některých zemích. Agentura to uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou. I tak ale bude letošní propad poptávky rekordní, upozornila agentura Reuters. Pokles cen benzinu se v Česku tento týden zastavil, u nafty nadále pokračuje, vyplývá z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.
14. 5. 2020Aktualizováno14. 5. 2020, 11:13|

Kvůli koronaviru zřejmě zlevní ropa. Čínská poptávka klesá o tři miliony barelů denně

Hrozba koronaviru snížila celosvětovou cenu ropy, což zrychlí pokles cen benzinu a nafty v Česku, shodli se analytici. Jak významný pokles bude, ukáže podle nich až další vývoj. Ekonomové upozorňují, že v posledních dnech klesají kvůli obavám z nákazy jak ceny severomořské ropy Brent, tak americké lehké ropy WTI. Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku od konce loňského roku rostly, ve druhé polovině ledna se ale trend otočil.
4. 2. 2020|