TÉMA

Jizerská padesátka

Kvůli zrušené Jizerské padesátce přijde Bedřichov a okolí o desítky milionů, odhaduje starosta

Bedřichov a okolní obce na Jablonecku přijdou kvůli zrušenému závodu běžkařů Jizerská 50 řádově o desítky milionů korun, řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov). Velká ztráta je to podle něj zejména pro podnikatele v cestovním ruchu, restaurace, bufety, ubytovatele. Loni se Jizerské 50 zúčastnilo přes devět tisíc profesionálních i amatérských závodníků.
5. 2. 2024|

Chladný závěr týdne přeje nejen Jizerské padesátce, příští týden se ale oteplí

Už v pátek ráno se rozběhli první závodníci na krátkých tratích Jizerské padesátky na mokrém sněhu a při teplotě jen těsně nad nulou. I přes oblevu v posledních dvou dnech je v Bedřichově pořád 65 centimetrů přírodního sněhu a na stadionu, kde je start i cíl, ho doplnili ještě technickým. Na hřebenech Jizerských hor leží i přes metr sněhu. Ovšem také tam byla teplota nad nulou, takže sníh je většinou vlhký a měkký.
11. 2. 2022|

Padesát let od ničivého zemětřesení v Peru. Pod Huascaránem zahynuli i českoslovenští horolezci

Životy více než 70 tisíc lidí, včetně 13 československých horolezců a českého fotografa Viléma Heckela, si 31. května 1970 vyžádalo zemětřesení v Peru. Otřesy o síle 7,9 stupně Richterovy škály trvaly necelou minutu, ale z hory Huascarán uvolnily mohutnou lavinu ledu, zeminy a kamení, která se valila do údolí rychlostí až 280 kilometrů za hodinu.
31. 5. 2020|
Události komentáře

Nasněžilo, ale ne dost. V Česku je stále sucho. Kvůli vodě už se zhoršují sousedské vztahy

V Česku je stále hydrologické sucho, i když se za poslední týden situace mírně zlepšila a půdní sucho se významně snížilo, řekl v pořadu Události, komentáře klimatolog Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR Pavel Zahradníček. Sucho pociťují i některé obce, které nemají ve studních dostatek vody. Jednou z nich je Jedousov na Pardubicku, kde se podle starosty Jiřího Koženého zhoršily sousedské vztahy poté, co jeden hlubší vrt stáhl vodu ostatním.
8. 2. 2020|

„Lidé odcházejí, myšlenky ne.“ Expedici, při které zahynulo 15 českých horolezců, připomene dokument

Letos uplyne 50 let od expedice Huascarán československých horolezců do Peru, která měla za cíl vystoupat na vrchol andské hory Huandoy. Výpravu ale smetla lavina stržená zemětřesením o síle 7,9 stupně Richterovy škály. Po jejich stopách se vydal horolezec Marek Holeček, který prošel stejnou trasu jako Čechoslováci v sedmdesátém roce a s kolegy připravuje filmový dokument.
7. 2. 2020|

České hory zasáhne prudká obleva, potrvá až do úterý

Kombinace deště a silného větru bude důvodem pro rychlé tání sněhu. Přitom na horách je ho za poslední tři roky vůbec nejméně. Starosti to působí například i organizátorům ČEZ Jizerské padesátky, uvádí meteoroložka České televize Alena Zárybnická.
30. 1. 2020|