TÉMA

Anthropos

Brněnské muzeum vystavuje zub dravého dinosaura a další vzácné nálezy

Jediný zub dravého dinosaura nalezený na území České republiky vystavuje Moravské zemské muzeum v Brně. Pochází z bývalého lomu na Švédských šancích v Brně. Jde o nejvýznamnější exponát výstavy věnované Antonu Rzehakovi, všestrannému vědci, který v Brně působil na přelomu 19. a 20. století. Některé fosilie si veřejnost prohlédne poprvé.
27. 4. 2023|

Silničáři v Brně zahájili přestavbu frekventované Bauerovy ulice. Má být širší a bezpečnější

Silničáři zahájili přestavbu části Bauerovy ulice v Brně okolo Riviéry, aby byla širší a bezpečnější. Ulice je součástí velkého městského okruhu. Město se nyní snaží zajistit v provizorních podmínkách stavby co nejpohodlnější přístup návštěvníků na přírodní koupaliště, kam v létě denně chodí tisíce lidí. Fungovat má speciální okružní autobusová linka z Mendlova náměstí a lidé budou moct parkovat okolo Quality Hotelu Brno Exhibition Centre včetně parkovacího domu. Snahou je také zpřístupnit 200 až 250 parkovacích míst u Anthroposu.
11. 4. 2023|

Šaman z Francouzské ulice měl nejspíš tmavou pleť a trpěl bolestmi, zjistili antropologové

Šaman z doby lovců mamutů, pohřbený v místech dnešní Francouzské ulice v Brně, za života trpěl silnými bolestmi. Podle antropologického výzkumu je to patrné ze zbytků kostí postižených dlouhodobým zánětem. Nemoc byla chronická, patrně infekčního nebo metabolického původu. Možná to byl právě prožitek bolesti, který muži otevíral cestu k šamanským rituálům.
9. 8. 2022|

Moravští antropologové rekonstruovali podobu středověkých velmožů

Antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek už šest let vrací tváře lidským předkům na základě kosterních nálezů. Posledními dvěma výstupy jsou podoby raně středověkých velmožů ze Sadů u Uherského Hradiště. Letitou tvorbu, na níž spolupracují i s archeologem Luďkem Galuškou, představili v nové knize „Tváří v tvář předkům. Laboratoř antropologické rekonstrukce“, kterou vydalo stejnojmenné pracoviště Moravského zemského muzea, pro nějž oba zmínění tvůrci pracují.
15. 12. 2021|

Óóó indiáni! Nová výstava v Anthroposu zaujme nejen děti, ale i rodiče

Nová výstava Moravského zemského muzea v Pavilonu Anthropos v Brně přibližuje každodenní život indiánů, původních obyvatel Severní Ameriky. Zaměřená je hlavně na děti, bavit by ale měla i dospělé.
17. 6. 2021|

Brněnští vědci rekonstruovali podobu pravěké „holky modrooké i zelenooké“. Nesedávaly u potoka, ale těžce pracovaly

Návštěvníci Pavilonu Anthropos v Brně pohlédnou do tváří žen, které žily před více než šesti tisíci lety. Jejich kostry se našly v šachtách významného těžebního revíru v oblasti Krumlovského lesa na Znojemsku. Při rekonstrukci tváří spolupracovali archeologové a antropologové z Moravského zemského muzea s genetiky nebo experty na chrup. V pátek výsledek prezentovali veřejnosti.
11. 6. 2021|

V Brně u Anthroposu balí stany. Provizorní centrum pro bezdomovce v sobotu končí

Poslední dny můžou lidé bez domova strávit v centru nedaleko Anthroposu. V sobotu se uzavře. Město ho spolu s dalšími dvěma zřídilo v polovině dubna, aby tam v době pandemie koronaviru mohlo soustředit lidi bez přístřeší. Denní centrum ve Vlhké ulici zůstává v provozu, v židenických kasárnách také.
12. 8. 2020|

Brněnský mořeplavec zachytil svět 19. století na fotografiích. Rytíře Vávru představí výstava

Brněnskému cestovateli, námořnímu lékaři a přírodovědci Jindřichu Vávrovi se věnuje výstava Čas rytířů dalekých moří v brněnském Pavilonu Anthropos. K vidění bude především jeho unikátní sbírka fotografií, ale i Vávrovy osobní deníky a jiné doklady z cest.
16. 7. 2020|

Větší pořádek v ulicích a méně přestupků. Centra pro bezdomovce se podle vedení Brna osvědčila

Otevřít centra pro lidi bez domova se v Brně vyplatilo. Shodují se na tom jejich provozovatelé, zástupci města i strážníci. Střediska ve Vlhké ulici, u pavilonu Anthropos a v židenických kasárnách začala fungovat zhruba před dvěma týdny jako jedno z opatření proti šíření koronaviru. Snížil se díky nim hlavně počet bezdomovců v ulicích města.
6. 5. 2020|

Legendární trutnovský festival má rozdunět opuštěné sportoviště u brněnského Anthroposu

Z festivalu Trutnoff se stane Brno On. Po tříleté odmlce by se měla věhlasná akce přesunout ze severu republiky na jih. Organizátoři v úterý jednali s vedením Brna o detailech. Festival by se měl konat v opuštěném sportovním areálu nedaleko Anthroposu.
28. 1. 2020|