TÉMA

Michail Mišustin

Do Číny dorazila velká delegace z Ruska, snaží se posílit ekonomické vazby

Do Číny přicestovala početná delegace z Ruska vedená tamním premiérem Michailem Mišustinem. Výpravy se účastní i řada podnikatelů včetně těch, kteří jsou kvůli agresi Moskvy vůči Ukrajině na západních sankčních seznamech. Mišustin v úvodu cesty navštívil obchodní fórum, na programu má i schůzku s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 13:31|

Válka dostala ruský rozpočet do deficitu, ale až v prosinci

Rusko loni hospodařilo s rozpočtovým deficitem 3,3 bilionu rublů (1,06 bilionu korun), což je zhruba 2,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Řekl to v úterý ministr financí Anton Siluanov. Na vině jsou podle západních médií náklady na válku na Ukrajině. Rusko původně plánovalo přebytkový rozpočet, navzdory deficitu jsou ale jeho veřejné finance stále ve velmi dobré formě, uvedla agentura Bloomberg. Ta však zároveň také zmínila pro Moskvu nepřiznivý vývoj cen ruské uralské ropy.
10. 1. 2023|

Strana války, strana míru a strana ticha. Kremlologové analyzují rozložení sil v Moskvě

Názory vlivných lidí v Moskvě na válku proti Ukrajině se značně liší, píše na webu Meduza ruský nezávislý novinář s kontakty v Kremlu Andrej Percev. Zástupci silových struktur i někteří další chtějí boje stupňovat a doufají v zisk co největší části Ukrajiny. Představitelé bank či technologických podniků píší opatrné články o škodlivosti sankcí a přejí si příměří. Třetí skupina, k níž patří tak vysoce postavení muži jako premiér či moskevský starosta, je zticha a čeká, jak se situace vyvine. Do „strany ticha“ překvapivě patří i ministr obrany, dodává politolog Mark Galeotti.
21. 6. 2022|

Staré tváře v nové vládě. Ruským ministrem zahraničí zůstává Lavrov, obranu dál vede Šojgu

V nové ruské vládě zůstane ministrem zahraničí Sergej Lavrov, ministrem obrany Sergej Šojgu, energetiky Alexandr Novak a financí Anton Siluanov. Vyplývá to z výnosu prezidenta Vladimira Putina o jmenování nového kabinetu, o kterém informoval Kreml. Prvním místopředsedou vlády premiéra Michaila Mišustina se stal dosavadní Putinův poradce pro ekonomiku Andrej Belousov.
21. 1. 2020|