TÉMA

Alexandrie

Káhira nechá postavit vysokorychlostní železnici mezi Středozemním a Rudým mořem

Egypt podepsal dohodu o vybudování vysokorychlostní železnice za 4,5 miliardy dolarů (96,3 miliardy korun), která spojí pobřeží Rudého a Středozemního moře. O smlouvě mezi Národním úřadem pro tunely (NAT) a konsorciem, které zahrnuje společnosti Siemens Mobility, Orascom Construction a Arab Contractors, informovala egyptská vláda. Šéf Siemensu Roland Busch projekt nazval „Suezským průplavem na kolejích“. Vlaky zkrátí dobu jízdy o polovinu. Budou přepravovat pasažéry i náklad.
1. 9. 2021|

V Egyptě našli pozoruhodnou mumii, muže se zlatým jazykem

Na egyptské lokalitě Taposiris Magna objevili archeologové 16 skalních hrobů. V jednom z nich byly pozůstatky muže se zlatým jazykem. Pravý jazyk byl pravděpodobně během balzamování odstraněn a nahrazen zlatým, který měl pomoci muži mluvit s Osirisem, pánem podsvětí a soudcem mrtvých. V hrobkách se také zachovaly kamenné pohřební masky, které ukazují podobu svých majitelů.
3. 2. 2021|

V USA stanula před soudem dvojice islamistických teroristů. Patřili do skupiny s „džihádistou Johnem“

Do Spojených států byli ve středu přepraveni dva bývalí britští občané, kteří čelí obvinění, že se jako členové teroristické organizace Islámský stát (IS) podíleli na vraždách amerických zajatců v Sýrii. Dvojice se později prostřednictvím videospojení zúčastnila slyšení u federálního soudu. Teroristé patřili do skupiny radikálů, kterým se kvůli britskému přizvuku přezdívalo Beatles. Nejznámější z gangu byl Mohammed Emwazi, takzvaný „džihádista John“, který je už několik let po smrti.
8. 10. 2020|

Vláda projedná systém označující bezpečné země pro cestování, bez omezení by Češi mohli třeba do Chorvatska

Vláda v pondělí projedná systém, který stanoví bezpečné státy. Mezi takzvané zelené země, do nichž by mohli Češi cestovat bez omezení, by vláda mohla zařadit i například Chorvatsko. Záhřeb už ve čtvrtek oznámil, že příjezd Čechů do svých prázdninových destinací nebude komplikovat. Například v tamním letovisku Crikvenici jsou hotely už připravené a čekají na první nápor turistů.
30. 5. 2020|

CK Alexandria zrušila všechny zájezdy na léto. Nechce, aby se s jejími klienty nakládalo jako s „věcmi“

Všechny zájezdy na léto s odletem do 31. srpna zrušila cestovní kancelář Alexandria. Důvodem jsou výrazné změny podmínek v destinacích, které ovlivní kvalitu dovolených. Patří mezi ně snížení kapacity hotelů nebo omezení služeb ubytovacích zařízení jako stravování nebo animační programy. Alexandria postupně od 1. června zahájí nový prodej zájezdů do vybraných zemí a hotelů, kde bude možné se co nejvíce přiblížit původním podmínkám, informoval marketingový ředitel kanceláře Petr Šatný. Zájezdy na léto už zrušily i CK Exim Tours a Fischer. Zástupci cestovního ruchu se ve středu sešli s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Podle nich by měla vláda vyčlenit na státní poukazy na dovolenou v tuzemsku alespoň 10 miliard korun.
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 17:36|

Kostel, synagoga i budoucí „Disneyland“ v nové metropoli. Egypt si buduje moderní image

V egyptské Alexandrii otevřeli po nákladné rekonstrukci místní synagogu. Prezident Abdal Fattáh Sísí tak znovu signalizuje náboženskou toleranci, ale i reformátorské úsilí. Loni otevřel obří křesťanskou baziliku a v nově vznikající metropoli chce vybudovat třeba i zábavní centrum větší než Disneyland.
18. 1. 2020|