TÉMA

Jaroslav Mikoška

Policisté obvinili z pokusu o vraždu muže, který založil červencový požár v brněnské ulici Rumiště

Z pokusu o vraždu obvinili policisté muže, který úmyslně založil červencový požár v brněnské ulici Rumiště. Hrozí mu vězení na 15 až 20 let, případně až výjimečný trest za pokus o vraždu. Nyní je ve vazbě. Podle policistů jde o 37letého muže. Měl konflikty s dvojicí, která se při požáru vážně zranila a od horších následků jí pomohl pouze přítomný muž a rychlý příjezd záchranářů. Obviněným je bývalý manžel poškozené, uvedli policisté.
14. 8. 2023|

Za tragickým požárem v Brně v Plotní mohla být nedbalost i úmysl, ukončili vyšetřování hasiči

Příčinou požáru v Brně v Plotní ulici s osmi mrtvými byla podle vyšetřovatelů hasičů buď nedbalost, nebo úmysl. Hasiči vyšetřování s tímto uzavřeli, uvedl ve čtvrtek mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Policie případ podle jejich mluvčího Pavla Švába dosud vyšetřuje, podrobnosti nesdělil.
10. 8. 2023|

Předběžná škoda po červnovém požáru ve Ždánicích je 300 milionů korun

Na asi 300 milionů korun byla předběžně odhadnuta výše škod po požáru v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku z první poloviny června. Zásahem hasiči uchránili majetek za dalších 150 milionů. Příčina vzniku se ale stále vyšetřuje, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči tehdy vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. Na místě jich zasahovalo asi 240, dvě desítky z nich se zranily. Při zásahu také unikly nebezpečné chemické látky.
10. 7. 2023|

Policie stále nezná totožnost lidí, kteří zemřeli při požáru v Brně. O pomoc žádá veřejnost

Policie dosud nezjistila totožnost všech obětí čtvrtečního požáru obytných stavebních buněk v Plotní ulici v Brně, v této souvislosti žádá o pomoc i veřejnost. Shromažďuje podklady a důkazy. Příčinu požáru, který má osm obětí, vyšetřovatelé stále zjišťují, řekl mluvčí policie Pavel Šváb. Policie také hledá svědka, který místem procházel. Lokalita je oblíbená mezi lidmi bez domova, lze v ní najít mnoho zákoutí a prostor, o něž se nikdo nestará.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 20:26|

Při nočním požáru v Brně zemřelo osm lidí. Do zchátralého objektu vnikli neoprávněně

Osm lidí zahynulo při nočním požáru stavebních buněk v Plotní ulici v Brně. Podle policie šlo pravděpodobně o dvě ženy a šest mužů. Do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně. Požár vypukl po druhé hodině ráno, hasiči jej zlikvidovali před sedmou ranní. Vyšetřovatelé už nutné úkony na místě dokončili a místo je přístupné. Jde o čtvrtý nejtragičtější požár v Česku od roku 1990.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:46|

Na Dolním nádraží v Brně vzplály vagony a lokomotiva. Hasiči škodu odhadli na 750 tisíc

Na brněnském Dolním nádraží v úterý v podvečer začalo hořet několik vagonů. Požár zasáhl tři odstavené vagony a lokomotivu. Hasiči vyhlásili druhý ze čtyř stupňů požárního poplachu. Kolem 19:30 byl oheň už pod kontrolou a hasiči místo do zhruba osmi hodin večer dohašovali, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 21:36|

V Brně hořela ubytovna, dva lidé se zranili

V Brně hořelo v jednom z pokojů v ubytovně. Hasiči evidují dva zraněné, jednoho z nich převezla záchranná služba do nemocnice. Uvedl to mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Příčina vzniku požáru a výše škody zatím nejsou známy.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 13:30|

V Brně hořelo v ubytovně. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu

V Brně-Štýřicích hořel byt v ubytovně, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Objekt musely opustit tři desítky lidí. Záchranáři ošetřili sedm lidí, z toho dva převezli do nemocnice, pět jich ponechali na místě.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 12:36|

Část Moravy je kvůli těžkému sněhu bez proudu. Poškozena je i střecha brněnského muzea

Těžký sníh, který ve čtvrtek napadl na jihovýchodě Moravy, způsobil poruchu na osmnácti místech v Jihomoravském a Zlínském kraji. Bez proudu bylo v pátek ráno 8800 odběrných míst na Břeclavsku, Hodonínsku a Zlínsku. Informoval o tom mluvčí energetické společnosti eg.d Roman Šperňák s tím, že velkou většinu poruch vyřeší energetici během pátku. V Brně těžký sníh poškodil střechu Technického muzea, hasiči ji budou muset zajistit.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 15:05|

V tornádem poničených obcích bourají hasiči zdravotní středisko i hospodu. Do sbírek již lidé poslali miliardu

V Lužicích na Hodonínsku poničených bouří a tornádem v pátek dopoledne začala první demolice řízená hasiči, jde o bytový dům a zdravotní středisko. V Hruškách zase začali bourat hospodu. K demolici je v postižených obcích určeno podle hasičů zatím kolem 180 objektů, v Hruškách zhruba třetina z nich. Stát také v pátek spustil program kurzarbeitu pro postižené firmy z Břeclavska a také Lounska, kde se koncem června objevil ničivý jev podobný tornádu. To jihomoravské odpovídalo kategorii F4, uvedl Český hydrometeorologický ústav.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 17:15|

Odhadem šest stovek domů ve dvou obcích musí k zemi, řekl Grolich. Extrémní bouře nepřežilo pět lidí

Následkem čtvrtečních silných bouřek a vzniklého tornáda, které poničilo některé obce na jižní Moravě, zemřelo dle policie pět lidí. Probíhají záchranné práce, po kterých bude následovat rekonstrukce. Úřady naléhají na lidi, aby do postižených oblastí nejezdili, komplikují tím záchranné práce. Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku 420 milionů korun, prostředky pošlou i další kraje.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 22:34|

Kvůli nálezu nebezpečných látek převzali dva objekty v Kyjově hasiči, bude nutná evakuace okolí

Hasiči převzali dva objekty v Kyjově na Hodonínsku, kde specializovaná firma od pondělí odstraňuje chemikálie po bývalé varně drog. Důvodem je nález látek, se kterými firma nedokáže bezpečně manipulovat. Jejich odvoz je v plánu ve čtvrtek, vyžádá si evakuaci okolí. Předběžně jde o několik sudů s dráždivými látkami, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.
23. 6. 2021|

Riziko silných bouřek ještě nepominulo, varují meteorologové. Hasiči vyjížděli k několika stovkám událostí

V noci na úterý zasáhly Česko silné bouřky, udeřily zejména v českých krajích, na jižní Moravě a na Vysočině. Hasiči vyjížděli k několika stovkám událostí, hlavně k odčerpávání vody nebo popadaným stromům. Ty poškodily i elektrické vedení a v jednu chvíli bylo na Vysočině bez elektřiny sedm tisíc domácností. Poruchy zaznamenali také v Olomouckém kraji. Omezené dodávky má podle společnosti E.ON 5800 domácností, ráno jich bylo devět tisíc, nejvíce na jižní Moravě. Riziko silných bouřek podle meteorologů dále trvá.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 16:15|

V Brně po ranní havárii v kolektoru obnovili dodávky vody

Ve třetině Brna v sobotu několik hodin netekla voda kvůli havárii v podzemním kolektoru. Brněnským vodárnám a kanalizacím se odpoledne podařilo obnovit dodávky do všech domácností. S odčerpáváním vody z podzemí pomáhali hasiči, v podvečer zásah skončili, dále budou čerpat pracovníci Technických sítí Brno.
24. 4. 2021Aktualizováno24. 4. 2021, 20:18|

V Holasicích na Brněnsku shořela lakovna. Škody půjdou do milionů korun

V Holasicích na Brněnsku shořel interiér průmyslové haly. Požár dostali hasiči pod kontrolu za tři a půl hodiny, do večera ale halu rozebírali, aby zlikvidovali skrytá ohniska. Rozebírání bude pokračovat, vyšetřování může trvat i několik dnů. Nikdo nebyl zraněn, škoda bude v milionech, možná v desítkách milionů korun, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 23:00|