TÉMA

Vojtěch Spurný

Bez světové hvězdy, zato s plejádou českých interpretů. Začíná Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově

V pátek začíná Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Jednatřicátý ročník slibuje v historických sálech i v přírodních kulisách celkem patnáct hlavních a přes pětadvacet doprovodných koncertů a aktivit. Chystá se například unikátní koncert Jihočeské filharmonie na jezírku v zámeckém parku.
15. 7. 2022|

Vědci z ČVUT zvítězili v prestižní světové soutěži. Jejich drony nejlépe hasily i stavěly

Čeští vědci z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) získali zlatou medaili na mezinárodní soutěži dronů ve Spojených arabských emirátech. Týmu se kromě toho podařilo získat také první a druhé místo ve dvou dílčích disciplínách. Úspěch a odměnu ve výši 250 tisíc dolarů (5,8 milionu korun) si přitom technici vysloužili především díky intenzivní přípravě v místních podmínkách a unikátním přístupem k zadaným problémům, řekl Vojtěch Spurný, jeden ze členů úspěšného týmu.
26. 2. 2020|

České autonomní drony míří do Perského zálivu. Budou hasit, sekat i stavět

Obhájit úspěch z mezinárodní robotické soutěže před třemi roky chce tým vědců z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT), který se letos opět zúčastní soutěže dronů ve Spojených arabských emirátech. Před třemi roky získali čeští technici v Abú Zabí kompletní sbírku medailí. Na začátku ledna představili novinářům autonomní helikoptéry, se kterými budou o přední umístění v mezinárodní konkurenci bojovat letos. Do Emirátů odletěli v neděli, soutěž se uskuteční 23. až 25. února.
13. 1. 2020|