TÉMA

Unie autodopravců Slovenska

Slovenští dopravci protestují na přechodu s Ukrajinou. Přidali se k polským kolegům

Slovenští dopravci zahájili časově neomezený protest na hraničním přechodu Vyšné Nemecké – Užhorod. Ten je pro kamiony jediným silničním spojením mezi Slovenskem a Ukrajinou. Akci svolala Unie autodopravců Slovenska (UNAS), která se tak chce vyslovit proti levné ukrajinské konkurenci a zároveň podpořit polské kolegy, kteří obdobný protest na polsko-ukrajinské hranici zahájili v listopadu.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 18:42|

Slovensko rozšíří zákaz dovozu zboží z Ukrajiny, rozhodla vláda

Slovensko rozšíří stávající jednostranný zákaz dovozu čtyř zemědělských komodit z Ukrajiny o další potraviny a zboží. Země rovněž zpřísní pravidla tranzitu zásilek s tímto nákladem přes své území. Vyplývá to ze středečního rozhodnutí vlády. Ministerstvo zemědělství v návrhu uvedlo, že opatření je potřeba přijmout mimo jiné z důvodu absence celoevropského řešení ohledně ukrajinského zboží.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 21:21|

Slovenští autodopravci rozšíří protest na hranicích. Osobním autům a záchranářům bránit nechtějí

Protest slovenských autodopravců omezí provoz na D2 na hranici se Slovenskem zřejmě až do soboty. Unie autodopravců Slovenska (UNAS) také oznámila, že blokádu rozšíří na čtyři další přechody, a to s Maďarskem a Polskem. Dodala, že osobní přepravě a přejezdu vozidel záchranných složek bránit nechce. Protestující chtějí docílit mimo jiné snížení daně z pohonných hmot. UNAS později oznámila přerušení protestu na přechodu Brodské/Břeclav přibližně do půlnoci ze středy na čtvrtek, a to kvůli přesunu amerického vojenského konvoje. Z vyjádření ministrů financí a dopravy vyplynulo, že požadavky autodopravců splnit nehodlají.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 15:03|

Slovenští autodopravci uvolnili blokované hraniční přechody a silnice

Slovenští autodopravci uvolnili všechny blokované přechody a úseky silnic. Podle slovenských webů to oznámil mluvčí Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Stanislav Skala. Unie tak reagovala na slib premiéra Petera Pellegriniho, že s dopravci ihned zahájí jednání. Následně řekl, že je ochoten k úpravám v oblasti daní či slev na mýtném. Dopravci mluví o úspěšném jednání a kamiony z přechodů stahují.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 19:55|

Slovenští autodopravci blokují hranici u Břeclavi, Sudoměřic a Hodonína

Slovenští autodopravci opět blokují hraniční přechod mezi Českem a Slovenskem u Lanžhota na Břeclavsku. Hranice tam zůstala průjezdná pro osobní auta. Blokádu spustili ještě na dvou dalších přechodech Jihomoravského kraje. Dopravci protestují kromě jiného za výraznější snížení silniční daně.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 23:21|