TÉMA

Tomáš Butta

Hus a jeho snaha o poznání pravdy je stále inspirující, zaznělo v Husinci

Kněz, myslitel a také pedagog Jan Hus byl upálen 6. července 1415 v německé Kostnici. Na několika místech Česka se za něj konají bohoslužby. Třeba v jeho rodném Husinci na Prachaticku. A mučednickou smrt Husa připomněla také bohoslužba v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 18:12|

Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla Husa i Komenského

Bohoslužbou v pražské Betlémské kapli si Církev československá husitská připomněla letošní 607. výročí upálení církevního reformátora mistra Jana Husa. Bohoslužbu vedl patriarcha církve Tomáš Butta, který ve svém kázání srovnával Husa s Janem Amosem Komenským. Na letošek právě připadá 430. výročí narození učitele národů a posledního biskupa Jednoty bratrské Komenského. Zazněly i prosby za mír na Ukrajině a za slitování za Ukrajince, kteří ztratili své blízké i domovy.
6. 7. 2022|

Zástupci světových náboženství v České republice vyzvali lidi k očkování

Zástupci světových náboženství připomněli památku obětí pandemie. Na pražských Hradčanech vystoupil kněz Tomáš Halík, biskup Václav Malý, rabín Karol Sidon a představitelé pražské muslimské obce. Věřící poté vyzvali k očkování proti covidu-19 a k dodržování opatření. Mluvili také o sjednocení rozdělené společnosti a nutnosti vzájemného pochopení.
31. 12. 2021|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Husité slavili 100 let. Navazují na Mistra Jana a českou reformaci

Církev československá husitská (CČSH) si připomněla slavnostní bohoslužbou v chrámu svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze 100 let od svého vzniku. Bohoslužbu vedl patriarcha církve Tomáš Butta společně s biskupským sborem. Vystoupili i zástupci církve českobratrské a katolické. Po bohoslužbě účastníci položili květiny k soše Mistra Jana Husa.
11. 1. 2020|

Za bohoslužbu v češtině i dobrovolný celibát. Před sto lety vznikla Církev československá husitská

Z reformního křídla katolických kněží, kteří požadovali samostatnost národní církve a reformy, se osmého ledna 1920 zrodila Církev československá husitská, tehdy pod názvem Církev československá. Současné jméno nese od roku 1971. V posledních letech se k ní hlásí asi 41 tisíc věřících.
8. 1. 2020|