TÉMA

Taťána Míková

Záleželo na každém slovu, lidem jsme dělali psychology, vzpomíná Míková na povodně 2002

Meteoroložka České televize Taťána Míková v Událostech, komentářích vzpomínala na ničivé povodně ze srpna 2002. Mimo jiné popisovala, že při předpovědích počasí tehdy záleželo na každém slovu a jak členové redakce vyděšeným volajícím suplovali psychology. S vedoucím dispečinku pražského dopravního podniku Janem Cibulkou se shodla, že dnes by už minimálně informování o obdobně rozsáhlé velké vodě bylo jednodušší.
16. 8. 2022|

Ve východní části republiky fouká silný vítr. V oblasti Krkonoš a Jizerských hor mohou stoupat řeky

V Česku, zejména v jeho východní části, platí výstraha před silným větrem. Foukat má ve všech moravských regionech, ale také v části Pardubického, Královéhradeckého kraje a Vysočiny. Vítr bude nejsilnější na horách, tedy v Jeseníkách, Beskydech, ale také v Krkonoších. Výstraha před silným větrem platí až do středeční půlnoci. Na některých místech také bude vydatně pršet, mohou stoupat hladiny řek, které odvodňují Jizerské hory a Krkonoše.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 19:28|

Počasí bude pozorování Perseid přát, je třeba najít si chvilku bez oblaků

Meteorický roj Perseidy bude vrcholit letos v noci ze čtvrtka na pátek. Podle meteoroložky České televize Taťány Míkové má pozorování přát také počasí.
11. 8. 2021|

Meteorologové slaví šedesáté výročí na televizních obrazovkách

Před 60 lety se na televizních obrazovkách začaly pravidelně objevovat tváře meteorologů. S předpovídáním počasí v televizi ovšem už v 50. letech začínal jeho patron svatý Petr, a to v podobě animované postavičky. S předpovědí počasí je spjatá i Česká televize. Největší změnu její diváci mohli zaregistrovat v roce 1994, kdy se papírové mapy proměnily v digitální obraz, vzpomínala ve Studiu 6 meteoroložka ČT Taťána Míková.
26. 2. 2021|

Kvůli horku hrozí riziko požárů. V neděli se ale počasí nad republikou rozdělí

Letní počasí vrcholí. Současný týden je nejteplejší od začátku roku a horké a suché počasí pokračuje. V některých regionech v posledních dnech vůbec nepršelo a vzhledem k vysokým teplotám proto platí varování před rizikem požárů. Nejhorší situace je na severozápadě republiky.
30. 7. 2020|

Česko čeká chladný a deštivý víkend

Nadcházející víkend by měl přinést déšť. Jako obvykle ale nemůžeme čekat, že proprší všude v Česku. Kde by to mohlo opravdu platit, jsou Krušné a Jizerské hory, Krkonoše a některá místa na západě a severu Čech. Zbytek země bude mít sobotu přes den většinou bez deště nebo jen s přeháňkou, píše meteoroložka Taťána Míková.
5. 6. 2020|
Počasí

Meteoroložka Míková: Zmírní zmrzlíci Pankrác, Servác, Bonifác tuzemské sucho?

Nadcházející sváteční víkend slibuje slunce a teplo, ovšem hned po něm dopadne na Česko studená sprcha: bouřky, ochlazení a déšť. A i když to tak nevnímá každý, zemědělci si mnou ruce a doufají, že ochlazení nedoprovodí mráz, ale hlavně vydatný déšť. Nadějné jsou první předpovědi, podle meteoroložky ČT Taťány Míkové se ale nabízí se otázka: Na jak dlouho?
6. 5. 2020|

Českem prochází série front. Meteoroložka vysvětluje, co se právě děje s počasím

Česká republika pociťuje následky „bombové cyklóny“, která vznikla v pátek v Severní Americe. Prudký vítr se už prohnal přes západní Evropu a v noci na pondělí dorazil do Česka. A kvůli otáčení v tlakové níži Českem prochází série front, upozorňuje meteoroložka Taťána Míková.
10. 2. 2020Aktualizováno10. 2. 2020, 12:39|

Rekordy, svatý Petr a slunce v duši. Češi už sto let předpovídají počasí

Už sto let se v Česku kvalifikovaně pozoruje a předpovídá počasí. Začátkem ledna 1920 vznikl Československý státní ústav meteorologický, na který navázal dnešní Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Počasí lidé zaznamenávali už dříve, v centru Prahy pravidelně od konce 18. století. Tehdy ale zapisovali hlavně to, jak bylo. Začátek moderního pojetí s důrazem na předpověď se datuje právě rokem 1920.
6. 1. 2020|