TÉMA

Abú Mahdí Muhandis

Při raketovém útoku na americkou základnu v Iráku zemřel civilista. Blinken napadení odsoudil

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil hluboké znepokojení nad pondělním raketovým útokem v iráckém Kurdistánu, při kterém podle dostupných informací přišel o život jeden civilista a několik dalších lidí včetně amerického vojáka. Informovala o tom agentura Reuters.
16. 2. 2021|

Irák vydal zatykač na Trumpa, viní ho z vraždy Solejmáního a Muhandise

Irácký soud ve čtvrtek vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Viní jej z loňského zabití klíčového íránského generála Kásema Solejmáního a vlivného člena vedení proíránské milice v Iráku Abú Mahdího Muhandise. S odvoláním na iráckou justici o tom informovala agentura AP.
7. 1. 2021|

Americký raketový útok zabil elitního íránského velitele. Teherán truchlí a slibuje zničující pomstu

Při raketovém útoku na letiště v Bagdádu byl v noci na pátek zabit velitel íránských elitních jednotek Kuds Kásim Solejmání. Při útoku na konvoj vozidel rovněž zahynul zástupce velitele šíitských milic PMF Abú Mahdí Muhandis. Smrt obou mužů potvrdilo velení íránských revolučních gard i americký Pentagon. Teherán slibuje odvetu, podle analytiků americká operace ovlivní celý Blízký východ. Spojené státy podle Reuters připravují vyslání tří tisíc vojáků na Blízký východ.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 22:59|