TÉMA

Lidoopi

Proč lidé nemají ocasy jako opice? Možná za to může náhoda

Evoluční genetici popsali, jak podle nich mohla vypadat ztráta ocasu u předků lidí. Podle nové studie šlo o velmi drobnou změnu, která se projevila v genech. Vědci dokonce dokázali tento proces zopakovat s myšmi.
29. 2. 2024|

Lidoopi provokují své blízké podobně jako lidské děti, ukázala studie

Velká analýza chování lidoopů prokázala, že základy humoru ovládají všechny druhy těchto primátů. Vědci ukázali, že hravé škádlení dělají nečekaně často.
14. 2. 2024|

Největší lidoop všech dob vymřel na nepřizpůsobivost. Gigantopitheca porazily klimatické změny

Podle nové studie vyhynul obří primát Gigantopithecus blacki asi před 295 tisíci lety. Byl sice tak obrovský, že ho nedokázal ohrozit žádný predátor, ale jeho slabinou byla podle vědců nepřizpůsobivost. Pravěký lidoop nedokázal reagovat na změny okolního světa dost rychle, a nedokázal tak získávat dost zdrojů. Za vyhynutím stála nízká schopnost adaptace.
15. 1. 2024|

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazity, ukázal brněnský výzkum

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazitární infekce, ukázal výzkum vědců z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Ve studii se zaměřili na přenos parazitických hlístic mezi lidmi a lidoopy, kteří žijí ve vzájemné těsné blízkosti na hranici kamerunské přírodní rezervace. Studovat míru přenosu patogenů obecně mezi zvířaty a lidmi je podle vědců extrémně důležité pro předpověď případných pandemií a jejich předcházení.
20. 9. 2023|

Lidé rozumějí znakovému jazyku šimpanzů. Svědčí to ve prospěch společného původu řeči

Lidé nečekaně dobře rozumějí „znakům“ nebo gestům, které používají divocí šimpanzi a bonobové ke vzájemné komunikaci, a to dokonce i ti, kteří se nikdy nevěnovali lidskému znakovému jazyku. Podle vědců to skvěle ilustruje, že se lidská řeč vyvinula právě z podobných pohybů.
25. 1. 2023|

Pandemie nemoci COVID-19 může ohrozit i gorily, šimpanze a orangutany, obávají se experti

Pandemie nemoci COVID-19 by mohla dopadnout i na ohrožené populace goril, šimpanzů a orangutanů, varovali experti na primáty. Lidské viry totiž mohou tato zvířata kvůli genetické blízkosti napadat.
25. 3. 2020|

Německé policii se přihlásily ženy, které zřejmě způsobily požár pavilonu opic

Po požáru pavilonu opic v zoologické zahradě v západoněmeckém Krefeldu se policii přihlásily tři ženy, které o silvestrovské noci vypustily létající lampiony. Na tiskové konferenci to oznámil místní státní zástupce, uvedla agentura DPA. Při neštěstí v zoo zahynuly přes tři desítky zvířat včetně orangutanů, goril a šimpanzů.
2. 1. 2020|