TÉMA

Gent

Psí výkaly mohou poškodit přírodu. V místech, kde se venčí, jsou obří koncentrace dusíku a fosforu

Psí výkaly a moč se ukládají v evropské přírodě v takovém množství, že tak zřejmě poškozují volně žijící zvířata, tvrdí nová studie. Do půdy se totiž dostává tolik fosforu a dusíku, že dosahuje extrémních koncentrací – například v zemědělské půdě by to porušilo zákony.
10. 2. 2022|

Vědci zkoumali cévní svazky v kořenech. Výsledkem by mohly být rostliny na míru

Mezinárodní tým s českou účastí přispěl k pochopení vývoje cévních svazků v kořenech rostlin. Výzkum může pomoci při šlechtění plodin odolnějších vůči suchu. Studii vydal časopis Nature Plants.
6. 1. 2022|

Belgický král Philippe se omluvil Kongu za koloniální násilí

Král Philippe se v úterý jako první belgický panovník omluvil za násilí, krutosti a ponižování, kterých se zástupci jeho země dopouštěli v době koloniální nadvlády v Kongu. Učinil tak v dopise, který zaslal prezidentovi Félixovi Tshisekedimu u příležitosti 60. výročí nezávislosti Konžské demokratické republiky. Aktuální debatu o belgické koloniální minulosti vyvolaly demonstrace, které následovaly po smrti Afroameričana George Floyda v USA.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 22:27|

Centrum Gentu je tři roky bez aut, stal se inspirací pro další města

Belgický Gent zbavil centrum automobilové dopravy. Přísná opatření platí už tři roky a radnice je pyšná na čistý vzduch a menší počet nehod. Asi třetině lidí se to ale nelíbí. Poukazují hlavně na problémy chudších nebo méně pohyblivých. Pěší zóny v centrech měst zavedli i v Británii, Německu, Finsku a dalších zemích. Koketuje s tím i Praha.
12. 3. 2020|

Utrum pro starší dieselová auta. Velká belgická města jim zakázala vjezd

Velká belgická města zakázala vjezd starším dieselovým vozům, uvedla rozhlasová stanice BRF. Do Bruselu, Antverp a Gentu nemohou od začátku letošního roku vjíždět auta, která nesplňují vyšší emisní normu než Euro 3, informovala agentura DPA.
2. 1. 2020|