TÉMA

Koala

V Austrálii začali očkovat koaly proti chlamydiím. Nakazí se jimi při páření

Australští vědci začali s testováním očkování koalů medvídkovitých proti infekci bakteriemi chlamydiemi, která výrazně ohrožuje populaci těchto volně žijících zvířat. Vědci se na testovací populaci snaží pochopit, jak velké procento koalů musí naočkovat, aby zabránili či výrazně omezili šíření nemoci, která se přenáší během páření.
9. 5. 2023|

Austrálie přišla za tři roky o třetinu koalů, hrozí jim vyhynutí

Austrálie za poslední tři roky přišla o třicet procent koalů medvídkovitých. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Australskou nadaci na ochranu koalů, podle níž za úbytkem stojí především vlny sucha, lesní požáry a kácení stromů za účelem nové výstavby.
22. 9. 2021|

Strastiplná budoucnost australské ikony. Koalům hrozí vyhynutí

Nemoci, rozsáhlé požáry, rozpínání měst, změny klimatu i dopravní nehody. Nástrahy na koaly čekají prakticky všude. Bezpečí už nenajde ani ve svém přirozeném prostředí. Za posledních pět let klesla populace koaly medvídkovitého ze sto tisíc na pouhých čtyřicet tisíc jedinců. Australská vládní agentura ve své zprávě uvedla, že by koala mohl úplně zmizet z volné přírody kolem roku 2050. Situace ale Australany nenechává klidnými. Na záchraně medvídka-nemedvídka se podílejí tisíce jednotlivců, desítky organizací i australská vláda.
19. 10. 2020|
Sociální sítě

Novinářku napálil vlastní štáb, ukázal jí údajně vraždícího koalu

Na žerty může dojít i při zdánlivě vážném natáčení. Přesvědčila se o tom reportérka skotské ITV v Austrálii, kde připravovala reportáž o zvířatech ohrožených tamními rozsáhlými požáry. Netušila ale, že ochránci přírody na ni připravili vtípek – a to s jejími vlastními kameramany.
22. 1. 2020|

Při požárech v australském Novém Jižním Walesu zahynula možná až třetina koalů

Při lesních požárech na pobřeží australského státu Nový Jižní Wales nejspíš zahynulo až 30 procent tamních koalů medvídkovitých. Informoval o tom britský list The Guardian s odvoláním na prohlášení australské ministryně pro životní prostředí Sussan Leyové.
27. 12. 2019|