TÉMA

Filip VI.

Španělská korunní princezna Leonor složila přísahu na ústavu. V úterý oslavila osmnácté narozeniny

Následnice španělského trůnu, princezna Leonor, v úterý, v den svých 18. narozenin, formálně vstoupila do centra pozornosti přísahou věrnosti španělské ústavě. Obřad v madridské budově parlamentu stvrdil, že se stane královnou po svém otci, králi Filipovi VI., za předpokladu, že její otec nebude mít další mužské potomky.
31. 10. 2023|

V Peru zničili sochu s obřím falem, která připomínala předkolumbovskou civilizaci

Neznámí útočníci v Peru zničili nedávno odhalenou sochu s obřím falem, která měla připomínat předkolumbovskou civilizaci Močiků. Radnice města Moche, na jejímž území tato civilizace žila, chtěla sochou přitáhnout zájem turistů. Vztyčení artefaktu ale kritizovaly konzervativní kruhy. Kritici také tvrdili, že se jednalo o snahu starosty Artura Fernándeze zviditelnit se před volbami.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 21:58|
Obrazem

Španělsko vzdalo hold zesnulým a hrdinům. Madridská tryzna uctila oběti pandemie

V Madridu se ve čtvrtek odehrál slavnostní státní ceremoniál, na kterém Španělé vzdali hold obětem nového koronaviru a pracovníkům, kteří během epidemie pracovali v ohrožení života. Příbuzní některých obětí se, společně se zástupci zdravotnického personálu, policie a dalších, připojili ke králi Filipu VI. a královně Letizii, členům vlády, úředníkům Evropské unie a Světové zdravotnické organizace na esplanádě v královském paláci v hlavním městě.
16. 7. 2020|

Kubu navštívil poprvé od konce 19. století španělský král

Už v sobotu jmenuje kubánský prezident Miguel Díaz-Canel vůbec poprvé v komunistické historii ostrova premiéra. O dějinná prvenství není na Kubě v poslední době nouze. Uplynulo jen pár týdnů od chvíle, kdy do země přicestoval po 121 letech španělský král ku příležitosti pětistého výročí založení Havany.
21. 12. 2019|