TÉMA

Hasan Dijáb

Soudce obnovil vyšetřování výbuchu v Bejrútu. Obvinil expremiéra a generálního prokurátora

Libanonský soudce, který vyšetřuje obří explozi v přístavu v Bejrútu v roce 2020, obnovil vyšetřování tohoto případu a obvinil i expremiéra Hasana Dijába, generálního prokurátora Ghasána Uajdáta a dva bývalé ministry. Podle soudní obsílky jde mimo jiné o obvinění ze zabití, žhářství a sabotáže. Na to však reagoval libanonský nejvyšší žalobce, který prohlásil, že soudce nyní nemá pravomoc ve vyšetřování pokračovat. Informovala o tom agentura Reuters.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 13:09|

Byla to „časovaná bomba“. O nebezpečí v Bejrútu věděl údajně i tamní premiér a prezident

Na špatně uskladněných 2750 tun dusičnanu amonného, který minulé úterý způsobil silnou explozi v Bejrútu, upozorňovaly různé úřady už několik let. V červenci o nebezpečném materiálu informovaly libanonské bezpečnostní složky i prezidenta Michela Aúna a premiéra Hasana Dijába. Vyplývá to z dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters a ze svědectví činitelů a úředníků, se kterými agentura hovořila.
11. 8. 2020|

Mohutná exploze v Bejrútu má přes sedm desítek obětí. Zranění utrpělo více než tři tisíce lidí

Libanonskou metropolí Bejrútem otřásla silná exploze, kterou podle nejčerstvější bilance ministerstva zdravotnictví nepřežilo nejméně sedmdesát lidí. Zraněno je více než tři tisíce lidí a záchranáři po dalších stále pátrají v troskách. Očekává se proto, že bilance neštěstí bude dál stoupat. Podle prvních informací vybuchl sklad v přístavu, kde byly uloženy tuny ledku. Okolí skladiště bylo srovnáno se zemí. Exploze byla slyšet desítky kilometrů daleko, tlakovou vlnu pocítili až na Kypru.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 23:47|

Protestující Libanon se dočkal nové vlády. Jsme tým záchranářů, slibuje premiér Dijáb

Bouřící se Libanon má po složitém vyjednávání novou dvacetičlennou vládu. Povede ji profesor Americké univerzity v Bejrútu a někdejší ministr školství Hasan Dijáb a dvě ministerská křesla obsadí radikální strana Hizballáh. Dijáb označil nový kabinet za „tým záchranářů“. Za prioritu považuje udržení stability v zemi, kde už měsíce probíhají protesty mimo jiné kvůli tíživé ekonomické situaci.
21. 1. 2020|

Libanon má nového premiéra. Stojí před úkolem dostat zadluženou zemi z krize

Libanonský prezident Michel Aún jmenoval novým premiérem někdejšího ministra školství a univerzitního profesora Hasana Dijába, kterého už také pověřil sestavením vlády. Volba padla na Dijába, jelikož získal největší podporu mezi 128 zákonodárci.
19. 12. 2019|