TÉMA

Centrum Levada

Levada: O Putinovi nejde říct nic špatného, myslí si třetina Rusů. Dalších 42 procent cítí sympatie či obdiv

Rusové nadále výraznou většinou podporují Vladimira Putina a přejí si jeho setrvání ve funkci i po konci jeho čtvrtého prezidentského období, zjistil červnový průzkum agentury Centrum Levada, která je nezávislá na státu a vysloužila si označení zahraniční agent. Sociologové dlouhodobě upozorňují, že výsledky průzkumů v diktaturách je třeba vnímat ještě opatrněji než v demokraciích.
9. 7. 2023|

Jednotné Rusko dostalo ve volbách méně hlasů, než uvádějí oficiální výsledky, zjistil nezávislý průzkum

Parlamentní volby v Rusku by i podle průzkumu nezávislého Analytického centra Jurije Levady vyhrála strana Jednotné Rusko. Podle jejího zjištění ale dalo vládní straně prezidenta Vladimíra Putina svůj hlas méně Rusů, než uvádějí oficiální výsledky. Nevládní analytické centrum, v Rusku označené za zahraničního agenta, chce svá zjištění zveřejnit příští týden. Česká televize je získala v předstihu.
1. 10. 2021|

Nový průzkum Kremlu nelichotí. Každý druhý mladý Rus zvažuje emigraci

Poslední průzkum veřejného mínění potvrdil, že Rusové chtějí změny. Přání se týká dokonce i politického systému jako celku. Kreml na výsledky reagoval slovy, že neví, nakolik jsou důvěryhodné. Za sondáží stojí vlivné a respektované Centrum Levada.
19. 12. 2019|