TÉMA

Monika Hohlmeier

Evropský parlament odsoudil Babišův střet zájmů. Rezoluci podpořilo 505 europoslanců

Evropský parlament ve čtvrtek jasnou většinou hlasů odsoudil střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány EU i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro koncern Agrofert, podpořilo 505 zákonodárců. Proti bylo třicet europoslanců, hlasování se jich zdrželo 155. Podobné kritické usnesení před rokem podpořilo 510 poslanců a proti se jich vyslovilo 53. Sám Babiš dlouhodobě odmítá, že by ve střetu zájmů byl.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 18:11|

V Česku se rozmáhají oligarchické struktury, řekla Hohlmeierová. Střet zájmů podrývá důvěru, míní Hahn

Evropská komise chce zavést nové způsoby, jak ochránit rozpočet EU před střetem zájmů. Ve středeční debatě Evropského parlamentu o výsledcích auditu ke konfliktu zájmů českého premiéra Andreje Babiše to prohlásil komisař pro rozpočet Johannes Hahn. Podle něho by mohlo být využito pravidlo spojující čerpání unijních peněz s dodržováním principů právního státu. Pomoci by mohla i další chystaná úprava. Většina poslanců vyzvala komisi k větší aktivitě, někteří mluvili také o pozastavení zemědělských dotací, které holding Agrofert nadále dostává.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 18:25|

Nešetříme Babiše, ale systém, tvrdí Hohlmeierová. České úřady podle ní nejsou transparentní

Evropský parlament ve čtvrtek probírá pozměňovací návrhy k rezoluci související s únorovou návštěvou členů kontrolního výboru v Česku. Podle šéfky výboru Moniky Hohlmeierové v tuzemsku neexistuje efektivní systém pro nakládání s evropskými penězi. Za problematické považuje třeba to, že úřady se při posuzování možného střetu zájmů řídí čestnými prohlášeními politiků. Hlasovat o návrhu usnesení by europoslanci měli v pátek.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 15:00|

Agrofert v dopisu šéfovi Evropského parlamentu odmítá Babišův střet zájmů

Holding Agrofert v otevřeném dopisu předsedovi Evropského parlamentu (EP) Davidu Sassolimu odmítl vyjádření parlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu, podle něhož český premiér Andrej Babiš (ANO) holding kontroluje a je kvůli tomu ve střetu zájmů. Podle Agrofertu je to nepodložené tvrzení a případné omezení dotací, k němuž výbor vyzval, by nespravedlivě znevýhodnilo holding vůči jeho konkurentům. Na dopis reagovala předsedkyně výboru Monika Hohlmeierová, podle níž firma nehodnotí realisticky současnou situaci, nýbrž se snaží hájit své zájmy.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 20:46|

Výbor Evropského parlamentu chce vyzvat Babiše, aby rezignoval nebo se odstřihl od Agrofertu

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl odstoupit z funkce nebo přestat přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z evropského rozpočtu, pokud se prokáže jeho střet zájmů. Uvádí to upravený návrh zprávy výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu, jehož členové v únoru podnikli kontrolní misi v Česku. Poslanci v dokumentu rovněž vyzývají Evropskou komisi, aby neumožnila vyplácení jakýchkoli dotací Agrofertu, dokud nebude otázka možného Babišova střetu zájmů vyřešena. Výbor bude o zprávě jednat 7. května.
30. 4. 2020|

Předseda europarlamentu chce Babišovy výroky řešit s šéfy Rady a Komise

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli se kvůli výrokům českého premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu europoslanců obrátí na šéfy Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a Evropské rady Charlese Michela. Sdělila to mluvčí předsedy europarlamentu. Sassoli a šéfové parlamentních frakcí se věcí zabývali na žádost předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniky Hohlmeierové, kterou Babiš označil za pomatenou. Ve čtvrtek by měl EP hlasovat o usnesení, v němž podle dosavadních informací Babiše za urážky a možný střet zájmů zkritizuje.
6. 3. 2020|

Hohlmeierová žádá od šéfa europarlamentu reakci na Babišovy výroky

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli zvažuje, že se obrátí na Česko kvůli urážlivým výrokům premiéra Andreje Babiše (ANO) na adresu europoslanců. Sdělila to mluvčí europarlamentu. K reakci vyzvala Sassoliho dopisem předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová, kterou Babiš označil za pomatenou. Premiér poté řekl, že europoslankyně urazila české zemědělce a že problematice nerozumí. Své předchozí vyjádření na její adresu považuje za správné.
5. 3. 2020Aktualizováno5. 3. 2020, 23:30|

Kontrolní výbor ve sněmovně žádá ministerstva o překlad auditních zpráv ohledně Babiše

Sněmovní kontrolní výbor požádal ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a zemědělství, aby mu poskytla oficiální překlady auditních zpráv Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a o rozdělování dotací. Zprávy mají oba resorty výboru předat bez zbytečného odkladu. Náměstkyně na MMR Daniela Grabmüllerová však upozorňuje, že jsou evropský audit i česká odpověď na něj důvěrné.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 18:21|